Pred BIO27 odprtje Plečnikovega kioska na Tromostovju kot informacijske točke

Kultura 25. Maj 202211:38 0 komentarjev
plečnikova trafika
Google Zemljevidi

Pred četrtkovim začetkom 27. bienala oblikovanja (BIO27), ki ga organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost, bodo ob 18. uri Plečnikov kiosk na ljubljanskem Prešernovem trgu, ki je tik pred končano prenovo, predali začasnem namenu. V času bienala in Plečnikovega leta bo služil kot informacijska točka.

Za prenovo Plečnikovega kioska skrbi Mestna občina Ljubljana, sodeluje tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, z njim pa bo do marca prihodnje leto upravljal Muzej in galerije mesta Ljubljana.

Kot je za STA povedal Tomaž Štoka iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO), so se pri kiosku povezali različni deležniki, ki so bili vključeni v projekt vpisa Plečnikove dediščine na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, na katerega so bila lani vpisana izbrana Plečnikova dela v Ljubljani. Po njegovih besedah so želeli prostor, kjer se lahko artikulira in aktualizira Plečnikove vrednote, ki zdaj veljajo za dediščino vsega človeštva in jo je treba varovati.

Plečnikov kiosk bo ena izmed prireditvenih točk

V sodelovanju z MAO bo Plečnikov kiosk v času BIO27 služil kot ena od prireditvenih točk. Kot so zapisali v MAO, se bo v času bienala iz trafike prelevil v posebno informacijsko točko arhitektove zapuščine in razstavni prostor za izdelke skupine Garnitura ter ostalih skupin produkcijske platforme BIO27.

Skupina Garnitura se ukvarja z vrednotenjem dediščine 20. stoletja in iskanjem novih poti, kako te vrednote prenesti naprej. Pripravila je projekt Zgodbe moderne arhitekture, s katerim bo sodelovala tako na razstavi bienala v MAO kot v kiosku.

Njen projekt je vpet v ljubljansko mestno središče ter predstavljen na različne načine, med katerimi so oblikovalski izdelki, mestni zemljevidi, strokovni sprehodi in predavanja ter drugi dogodki in storitve. Pomemben del projekta pa je tudi pot, ki sprehajalce vodi po mestu vzdolž Plečnikove mestne osi. Garnitura je zasnovala posebne točke, kjer lahko sprehajalci preko oznak s pametnimi telefoni na interaktiven način raziskujejo Plečnikovo dediščino, so zapisali v MAO.

V Ljubljani tri trafike slavnega arhitekta

Kiosk na Tromostovju, v katerem so prodajali časopise, tobak in druge drobnarije, je ena od treh ljubljanskih trafik slavnega arhitekta. Druga dva sta na Hrvatskem trgu ter na Vegovi ulici med Narodno in univerzitetno knjižnico in Križankami, ki je nekakšen hibrid med kioskom in plakatnim stebrom.

Današnje odprtje kioska na Prešernovem trgu bo predotvoritveni dogodek letošnjega BIO27, ki nastaja pod vodstvom angleške kustosinje Jane Withers. Z naslovom Supervernakularno ga bodo odprli v četrtek, trajal pa bo do 29. septembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!