Pred vrati gnus in groza: Grossmannov festival se vrača polnokrven in polnoleten

Kultura 05. Jul 202214:11 > 16. Jul 2022 15:59 0 komentarjev
Milos Vujinovic/BOBO

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina se vrača polnokrven in polnoleten, letos v znamenju Freddyja Kruegerja. Po dveh pandemičnih izdajah bo tokrat obiskovalcem postregel z bogatim filmskim in pestrim spremljevalnim programom, na ulice Ljutomera se vrača znameniti marš zombijev, častna gosta pa bosta igralec Robert Englund in režiser Jack Sholder. Kot je pojasnil programski direktor festivala Tomaž Horvat, festival zadnje čase nima rdeče niti. Pri filmski selekciji pa sledijo navodilu, da pregledajo nekaj sto filmov ter izberejo najboljše.

Po nekoliko okrnjenih dveh festivalskih izvedbah se Grossmannov festival fantastičnega filma in vina letos vrača v polni zasedbi in z bogatim spremljevalnim programom. Kot že zadnji dve festivalski izdaji se tudi letošnja 18. začenja v Ormožu, in sicer v soboto, 9. julija, nato pa se bo 12. julija festival preselil v izvorno mesto – Ljutomer.

Osnovni gradnik in esenco filmskega festivala, zaradi katere se uvršča tudi med najboljše v Sloveniji, predstavljajo prav fantastični filmi. Filmski program letošnjega Grossmannovega festivala bo tako postregel s sedmimi dokumentarnimi in petimi celovečernimi filmi, ki se bodo potegovali za glavno nagrado hudi maček, zvrstili pa se bodo še 25 kratkih filmov in 18 aktualnih žanrskih filmov izven tekmovalnega programa. Kot je pojasnil programski direktor festivala Tomaž Horvat, pri selekciji filmov vselej pazijo, da so žanri med seboj pomešani. “Ne osredotočamo se samo na en žanr ali eno državo, predstaviti želimo stvari, ki so najbolj izstopale v tekočem letu,” je poudaril Horvat.

Med filmsko bero tekmovalnega programa so se tako znašli tajvanski film, poslastica letošnjega festivala Žalost (Ku bei), ki dokazuje, da zombi žanr še zdaleč ni mrtev. Pa irska komična grozljivka Moj brat je vampir (Let the Wrong One In), ki bo gledalcem postregla z odbitim črnim humorjem v kombinaciji z absolutno pretiranimi prizori nasilja. V spremstvu režiserja in igralke se bo predstavil španski grozljivi film Zlotožnost (Malencolía), v spremstvu glavne igralke pa tudi finska art grozljivka Valjenje (Pahanhautoja). V tekmovalnem programu se bo za hudega mačka potegoval še ameriški triler Sledite ji (Follow Her).

Moj brat je Vampir
Sledite ji
Valjenje
Zlotožnost
Žalost

Častna gosta osemnajstega Grossmannovega festivala bosta igralec Robert Englund in režiser Jack Sholder. Obema gostoma bodo na letošnjem festivalu posvetili tudi filmske retrospektive, z njima opravili javne razgovore ter jima na zaključni prireditvi podelili častne festivalske nagrade. Englund je z likom Freddyja Kruegerja ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma. Sholder pa se je med velikane žanrskega filma vpisal že s prvencem Alone in the Dark, sledilo pa je prvo in najbolj transgresivno nadaljevanje v filmski seriji o Freddyju Kruegerju, Maščevanje v Ulici brestov. S svojim najbolj znanim filmom Skrivač (The Hidden) je poskrbel za izjemen spoj znanstvene fantastike in policijskega trilerja, so zapisali organizatorji festivala.

Freddy Krueger (Foto: Grossmannov festival fantastičnega filma)

Izven tekmovalnega programa bodo prikazali 18 žanrskih filmov, retrospektivo korejskega žanrskega filma, retrospektivi, posvečeni častnima gostoma festivala, ter Začarani kino s programom za otroke in mladino. Posebej se bodo na festivalu poklonili stoti obletnici nemega filma Nosferatu, ki ga bo z živo glasbo spremljal strokovnjak za filmsko glasbo Mitja Reichenberg.

Na platnu tudi serija o umorih na Slove(a)nskem

Na festivalu se bo predstavila tudi serija Inhumanum: Nečloveško ravnanje človeka. To bo prva medijska predstavitev serije, ki bo novembra prišla tudi na male ekrane. Kot je pojasnil režiser in koscenarist Igor Zupe, se je za predstavitev v Ljutomeru odločil iz treh razlogov. “Prvič, ker je Ljutomer najbolj filmsko mesto v Sloveniji. Drugič, ker je tam med prvo svetovno vojno gostoval eden največjih režiserjev Fritz Lang. Tretjič, ker se Grossmann uvršča med top tri najboljše žanrske festivale na svetu,” je poudaril Zupe in dodal, da ga je k temu gnala tudi intimna odločitev, saj v Ljutomeru stoji hiša njegovega očeta.

V seriji, ki se vrti okoli umorov – ti so se zgodili v daljšem časovnem obdobju v Republiki Sloveniji, bodo v osmih 50-minutnih delih predstavljeni razvpiti ter tudi malo manj razvpiti primeri. Vsak del pa se ukvarja z eno temo – nasilje, umor, motiv, žrtev, intimno-partnerski umori, detomori in umori otrok, preiskava, obdukcija. Čeprav serija na neki način deluje kot konceptualna celota, ne gre za nadaljevanko, pri njenem nastanku pa so ustvarjalci sodelovali s policijo, pravniki, tožilci, sodniki, filozofi in psihiatri.

“Delo na scenariju in režija serije sta bila filmsko potovanje na robu skrajnosti, od življenja do nasilnih smrti, od ene filmske oblike, žanra in uprizarjanja nasilja do drugih oblik in filmskih žanrov. Svoboda filmskega eklekticizma. Nekaj neskončno žalostnega in brutalnega. Zelo slove(a)nskega. Tankočutnega in brezkompromisnega,” je ob tem zapisal režiser Zupe.

Ne le filmski, pester tudi spremljevalni in vinski program

Letošnji Grossmannov festival vstopa v polnoletnost, spremljal pa ga bo temu primeren bogat vinski spremljevalni del. Na odprtju festivala se bodo predstavili vinarji, katerih tekmovalna vina bodo na pokušino v Grajski pristavi. Na ljutomerskem delu festivala pa bodo vina simbolično predstavljena na vinski cesti. V počastitev letošnjega častnega gosta so organizatorji postavili tudi posebno ulico, ki so jo poimenovali Nočna mora na Ulici trte, na kateri se bosta ob spremstvu glasbenega programa spopadla večna rivala: pivo in vino. To bo tako prvi veliki Grossmannov dvoboj med izbranimi lokalnimi vinarji in kraft pivovarji.

Ljutomer bo s pomočjo letošnjega 18.  Grossmannovega festivala bogatejši še za Prleški pločnik slavnih, na katerem bo po vzoru Hollywooda zasijalo enajst zvezd z imeni slavnih, ki so ali obiskali Ljutomer ali sodelovali na predhodnih Grossmannovih festivalih. To so Fritz Lang, Ruggero Deodato, Roger Corman, Josee Mojica Marins, Christopher Lee, Menahem Golan, Enzo G. Castellari, Franco Nero, Udo Kier in Gary Sherman. Enajsto zvezdo bo na prvi dan festivalskega dogajanja odkril častni gost Englund, ki je z likom Freddyja Kruegerja ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma.

Letos se na ulice Ljutomera vrača tudi marš zombijev, na čelu katerega bo Zombi marching band, kot se je za to priložnost poimenoval ljutomerski pihalni orkester, ki je letos upihnil častitljivo stoto svečko delovanja. Festival pa bo obogaten tudi s številnimi delavnicami, med drugim z delavnico maske in posebnih učinkov, pa tudi z delavnico filmske kritike. Kot so pojasnili organizatorji festivala, udeleženci na delavnicah pridobivajo znanja, ki jih je v Sloveniji težko pridobiti. V okviru festivala pa bo filozof Peter Mlakar predstavil svojo novo knjigo Drugačni svet, ki bo zasnovana kot performans, poln krvi.

Aktualni žanrski filmi izven tekmovalnega programa

Gurmanske vihre
Hudičevo skrivališče
Ljudožerski velikan
Naslednje dekle
Neizbežno
Nočna vožnja
O ti sranje
Očkova punčka
Onkraj puščave
Pujska
Služkinja
Vrnitev v temo
Zadnji klient

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!