Prešernova domačija bo doživela celovito obnovo (FOTO)

Kultura 23. Apr 202415:43 0 komentarjev
Prešernova rojstna hiša
Foto: Tina Kosec/BOBO

Ministrstvo za kulturo je v ponedeljek na portalu javnih naročil objavilo razpis za izvajalca del za celovito obnovo Prešernove domačije v Vrbi. Rok se izteče 14. maja, naročilo pa obsega rekonstrukcijo gospodarskega poslopja s pripadajočo zunanjo ureditvijo, konservatorske posege na Prešernovi hiši in skupno komunalno ureditev med objektoma.

Projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo gospodarskega poslopja ob Prešernovi domačiji v Vrbi s pripadajočo krajinsko oziroma zunanjo ureditvijo je pripravil Atelje Ostan Pavlin, in sicer na podlagi potrjenega idejnega načrta, ki je bil usklajen z usmeritvami za načrtovanje predstavitve spomeniškega območja v Vrbi, ki so jih pripravili na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, konservatorskim načrtom za Prešernovo domačijo ter predlogi za pripravo programa, podanih s strani Občine Žirovnica.

Ribčevo gospodarsko poslopje, ki ga je država odkupila leta 2019, je spomeniško zaščiten objekt iz 19. stoletja, ki je z izjemo neustreznih in nelegalnih prizidkov ohranjen v izvornem stanju. Gospodarsko poslopje stoji za Prešernovo rojstno hišo. Med njima je dvorišče, poleg pa sta sadovnjak s paviljonom učilnice na prostem ter kmečki vrt. Vsi objekti in prostori skupaj tvorijo zaključeno celoto tradicionalne podeželske domačije.

V gospodarskem objektu, izvorno namenjenemu skednju in seniku, bo urejen interpretacijski center z vsemi podpornimi in dopolnilnimi programi za muzejsko in kulturno dejavnost, katere del se v Prešernovi rojstni hiši že izvaja. S tem bodo rojstno hišo programsko razbremenili in očistili odvečnih vsebin, tako da bo lahko pričevala kot etnološki spomenik, kompleks domačije pa se bo z enotno vsebino ponovno povezal v celoto.

Dolgoročno bodo v okvir razširjene domačije v njenem vplivnem območju na vzhodu vključili tudi obstoječi novejši objekt na naslovu Vrba 1, ki naj bi s svojimi programi pomagal servisirati Prešernovo domačijo in gospodarsko poslopje, morda tudi kot nadomestni objekt, kar je še stvar strokovne presoje.

Ribičeva domačija
Perspektivna risba celovite obnove Prešernove domačije na Vrbi (Foto: Aleksander Ostan/Atelje Ostan Pavlin)

Gospodarsko poslopje bodo v celoti prenovili, odstranili bodo vse novodobne odvečne prizidke ter novim funkcijam prilagodili tudi notranjost objeta. V pritličje interpretacijskega centra bodo umestili recepcijo s prodajo kart, manjšo trgovino in garderobo, prostor za muzejsko razstavo, posvečeno izbrani tematiki v povezavi s Prešernom, sanitarije za obiskovalce in servisne prostore.

Na novo bodo uredili stopnice na gank in mostovž oziroma klančino za vstop v nadstropje. Za vhodom bo večji predprostor z možnimi informacijskimi in interpretacijskimi paneli, za njim pa še zgornja avla za razstave in pogostitve. Preostali del nadstropja bo skoraj v celoti večnamenski prostor oziroma dvorana, namenjena predavanjem, koncertom, predstavam, konferencam, delavnicam, začasnim razstavam, praznovanjem, porokam in drugim dogodkom.

Ribičeva domačija
Perspektivna risba celovite obnove Prešernove domačije na Vrbi (Foto: Aleksander Ostan/Atelje Ostan Pavlin)

Ožji pregrajen prostor vzdolž objekta bo namenjen skladiščenju različne opreme, sanitarijam za zaposlene in obiskovalce, strojnemu prostoru za razvode ter stopnišču, ki vodi v mansardni prostor s pisarnami. V jugovzhodno polovico ostrešja bodo namreč umestili dodatno etažo za potrebe prostorov za zaposlene. Ko bo investicija končana, kar je vključno s postavitvijo nove stalne razstave predvideno v letu 2026, bo obiskovalec Prešernove domačije ogled začel v novem interpretacijskem centru v gospodarskem poslopju in ga zaključil z muzejsko etnološko obarvano postavitvijo v programsko razbremenjeni Prešernovi rojstni hiši, vez med objektoma pa bo predstavljala zunanja ureditev.

Sadovnjak in kmečki vrt bosta dopolnjevala muzejski prikaz življenja na domačiji. Dvorišče se bo vsakodnevno uporabljalo kot prostor srečevanja obiskovalcev, ob posebnih dnevih pa kot prostor za organizacijo zunanjih dogodkov in prireditev. Krajinska ureditev domačije se bo naslanjala na tradicionalno podobo zaokroženih gorenjskih domačij, hkrati pa navezovala na specifično rabo prostora, je še zapisano v projektni dokumentaciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!