Prva avstralska igralka z nagrado za življenjsko delo festivala v San Sebastianu

Kultura 10. Maj 202415:39 0 komentarjev
Cate Blanchett
Cate Blanchett (Foto: PROFIMEDIA)

Avstralska igralka Cate Blanchett bo septembra na filmskem festivalu v španskem San Sebastianu prejela nagrado za življenjsko delo. 54-letna igralka bo tudi upodobljena na glavnem plakatu festivala, so ob koncu tedna sporočili organizatorji festivala.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali organizatorji, je Cate Blanchett “ena izmed vodilnih igralk sodobne kinematografije” s “kariero, ki združuje avtorski film z ugajanjem množicam”.

Prejšnji prejemniki nagrade donostia – najpomembnejšega priznanja festivala – so igralci Meryl Streep, Richard Gere in Robert De Niro. Nagrada donostia je dobila ime po baskovskem poimenovanju španskega obalnega mesta San Sebastian.

72. filmski festival v San Sebastianu, najodmevnejši filmski dogodek v špansko govorečem svetu, bo potekal od 20. do 28. septembra.

Cate Blanchett
Cate Blanchett (Foto: PROFIMEDIA)

Blanchett, ki je opustila univerzitetni študij in je odraščala v predmestju Melbourna, bo prva avstralska igralka in druga za avstralskim igralcem Hughom Jackmanom, ki bo prejela to nagrado.

Doslej je bila med drugim nagrajena z dvema oskarjema. Prejela je oskraja za najboljšo igralko za vlogo v drami Woodyja Allena iz leta 2004 Otožna Jasmine ter oskarja za najboljšo stransko igralko za osupljivo upodobitev Katherine Hepburn v filmu Martina Scorseseja Letalec.

Zaigrala je v številnih filmskim uspešnicah, med drugim v filmih Elizabeta ter Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje. Bila je tudi vilinka Galadriel v filmski trilogiji Gospodar prstanov ter boginja smrti Hela v filmu Thor: Ragnarok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!