Prva Evropska prestolnica kulture severno od arktičnega kroga

Kultura 01. Jan 202408:44 0 komentarjev
Evropska prestolnica kulture Bodo
Foto: PROFIMEDIA

Norveški Bode je prva Evropska kulturna prestolnica (EPK) severno od arktičnega kroga. Z več kot tisoč dogodki v okviru EPK 2024 želita mesto in okoliška regija Nordland Evropi pokazati, da nimata samo osupljive arktične narave, ampak tudi privlačno kulturo.

Organizatorji upajo, da bo njihov program EPK 2024, ki so ga označili za najdaljšo zabavo na svetu, letos na sever Norveške privabil več kot 500.000 obiskovalcev. Pokrajina Nordland je ogromna: če se skoznjo peljete od severa proti jugu, boste morali prevozili dobrih 800 kilometrov, skoraj trikratno razdaljo med Lendavo in Sečovljami.

Bode2024 velja za največji kulturni projekt, ki se bo zgodil na severu Norveške. V skladu s skandinavsko osveščenostjo mesto želi postati tudi najbolj trajnostna EPK doslej. V tem duhu bodo marca pripravili najbolj trajnostni koncert na svetu, ki so ga poimenovali Pure Music. Rdeča nit programa so tudi Samiji, staroselsko ljudstvu v regiji, kar naj bi se odražalo tako na otvoritveni slovesnosti in prvi teden v februarju, ko je na programu več dogodkov tako za odrasle kot za otroke, vključno z nacionalnim dnevom Samijev. Tega vsako leto obeležujejo 6. februarja predvsem na Norveškem, Finskem, Švedskem in v Rusiji.

Otvoritvena slovesnost EPK Bode bo 3. februarja. Organizatorji napovedujejo spektakularen dogodek v pristanišču mesta, ki ga na posebej zgrajenem plavajočem odru pripravljata berlinska umetniška skupino Phase7 in Nordland Teater. Poleg številnih majhnih in velikih prizorišč v mestu, ki bodo del otvoritvenega slavja, bodo v mestu pripravili tudi samijsko tržnico. Organizatorji v mestu s približno 50.000 prebivalci pričakujejo do 20.000 obiskovalcev.

Velik dogodek na prostem je na programu tudi za poletni solsticij. Poimenovali so ga Midsummer madness, v okviru katerega bo mogoče 22. junija občudovati polnočno sonce. Ko bodo dnevi spet temnejši, bodo novembra in decembra v Nordlandu pripravili še prvi festival svetlobe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!