Režiserki Urški Djukić prestižna francoska filmska nagrada

Kultura 24. Feb 202322:06 0 komentarjev
Urška Djukić
Egon Parteli/N1

Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje slovenske režiserke Urške Djukić je na petkovi podelitvi filmskih nagrad cezar prejel cezarja v kategoriji najboljši animirani kratki film.

Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje slovenske režiserke Urške Djukić je na nocojšnji podelitvi filmskih nagrad cezar prejel cezarja v kategoriji najboljši animirani kratki film. Film je nastal v slovensko-francoski koprodukciji. Sorežiserka in animatorka je Emilie Pigeard, soscenaristka Maria Bohr.

Preberite še: Film slovenske režiserke nominiran za cezarja

“Vemo, da imajo Francozi poseben status ko gre za film, saj veljajo za izumitelje filma in velike mojstre na področju filmske umetnosti in AV industrije. Prav zato je bila že nominacija za nagrado cezar, ki velja za najvišje francosko priznanje na področju filma, poklon slovenskim filmarjem, saj gre za prvo tovrstno uvrstitev v zgodovini slovenskega filma,” je Urška Djukić ob nagradi zapisala za STA.

Izrazila je zahvalo vsem, ki so z njo sooblikovali ta film. “Hvaležna sem vsem, ki ste verjeli vame, me spodbujali in mi dali možnost, da skozi film izrazim, kar čutim. Še posebej cenim starejše ženske, ki imate moč, da spodbujate druge mlade ženske, jim dajete podporo in jim pomagate preseči te zastarele družbene vzorce podrejenosti,” je zapisala.

Preberite še: Urška Djukić, režiserka, ki je s filmom o bolečini naših prednic osvojila svet

Dodala je, da je bila nominacija “hkrati potrditev, da je prikrito družinsko nasilje nad ženskami še kako živa in pomembna tema, o kateri moramo govoriti in se boriti proti normalizaciji takih sužnjelastniških odnosov med moškimi in ženskami, kot so veljali skozi zgodovino”.

Babičino seksualno življenje popelje gledalca na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož.

Urška Djukić, ki se podpisuje tudi pod scenarij in montažo Babičinega seksualnega življenja, je navdih za film črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Film Babičino seksualno življenje je decembra lani prejel evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film.

Pred tem je bil z glavno nagrado nagrajen na 52. filmskem festivalu v finskem mestu Tampere in nagrado za najboljši animirani film v tekmovalni kategoriji evropskih filmov na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Short na Nizozemskem. Za najboljši film je bil razglašen tudi na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!