Risba, ki jo je kupil na razprodaji, naj bi bila vredna več deset milijonov

Kultura 25. Dec 202112:59 > 27. Dec 2021 20:24 1 komentar
Albrecht Dürer
AGNEWS

Neznani moški je pred petimi leti na razprodaji posestva v ameriški zvezni državi Massachusetts za trideset ameriških dolarjev kupil majhno risbo. Zdaj se je izkazalo, da gre morda za renesančno delo nemškega umetnika Albrechta Dürerja, ki je vredno več deset milijonov.

Leta 2016 je moški na razprodaji posestva v ameriški zvezni državi Massachusetts kupil ogrlico za en ameriški dolar in majhno risbo Device Marije z otrokom za 30 ameriških dolarjev (dobrih 26 evrov). Risbo je spravil v predal v hiši in jo občasno pokazal le kakšnemu obiskovalcu. Moškemu so se na risbi vse od začetka zdele zanimive inicialke A. D.

Njegov prijatelj je pred dvema letoma risbo omenil podjetniku in trgovcu z umetninami iz Bostona Cliffordu Schorerju. Ta o avtorstvu risbe najprej ni bil prepričan. “Kot nekdo, ki dobro pozna Albrechta Dürerja, je bilo to nemogoče,” je dejal po poročanju New York Times. Ko mu je prijatelj pokazal fotografije risbe, je dejal, da gre ali za mojstrovino ali pa za najboljši ponaredek, ki jih je kadarkoli videl.

Moškemu je za risbo plačal sto tisoč ameriških dolarjev (88 tisoč evrov) predujma, dogovor pa je veleval, da bo predujem moral vrniti, če se izkaže, da je risba ponaredek. Čez nekaj dni je risbo pokazal konservatorki Jane McAusland, ki je bila osupla. “Risba je imela vodni žig, ki je samo na risbah Albrechta Dürerja,” je dejala.

Ta mesec je skupina strokovnjakov iz Britanskega muzeja v Londonu zaključila: umetniško delo z naslovom “Devica in otrok z rožo na travnati klopi” je neodkrita risba Albrechta Dürerja, priznanega nemškega umetnika, ki se je rodil leta 1471, poroča New York Times.

Delo iz leta 1503

Glavni kustos v muzeju Albertina na Dunaju, ki hrani zbirko Dürerjevih del, Christof Metzger je za Globe povedal, da je “absolutno brez dvoma,” da gre za izvirno delo nemškega mojstra iz zgodnjega 16. stoletja. Delo je datiral v leto 1503, ko je Dürer narisal podobno upodobitev Device Marije na travnati klopi.

Ne delijo pa si vsi enakega mnenja. Nekdanji kustos Albertine Fritz Koreny denimo namiguje, da je risba verjetno delo umetnikovega učenca Hansa Baldunga Griena. “Vse pomembne podrobnosti govorijo v prid Baldunga,” pravi.

Eno najpomembnejših odkritij zadnjega časa

Moški, čigar identitete mediji ne razkrivajo, je tako vsekakor naletel na edinstveno in morda zelo drago umetniško delo. Nekateri pravijo, da je delo lahko vredno tudi več deset milijonov, vsi pa se strinjajo, da gre za eno najpomembnejših umetniških odkritij v zadnjem obdobju.

Schorer o vrednosti risbe ni želel špekulirati, meni pa, da bi to lahko bilo najdragocenejše delo renesančnega mojstra, odkar je bila leta 2012 Raphaelova skica s kredo prodana za skoraj 48 milijonov ameriških dolarjev.

Risba, ki je narisana s peresom in črnilom ter je velika kot otroška knjiga, je trenutno razstavljena v galeriji Agnews v Londonu, naslednji mesec pa jo bodo predstavili v galeriji Colnaghi v New Yorku.

Dürer, ki je umrl leta 1528, je bil znan po svojih gravurah in lesorezih. V zasebnih zbirkah je zabeleženih le še 24 njegovih del, zato je omenjeno odkritje še toliko bolj pomembno.

Albrecht Dürer
AGNEWS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje