Romeo in Julija z Manhattna v sveži podobi na jubilejnem Festivalu Ljubljana

Kultura 23. Jun 202215:22 > 28. Jun 2022 20:20 0 komentarjev
Darja Štravs Tisu

Eden najbolj kultnih muzikalov vseh časov, ki po vzoru Shakespearjeve drame Romeo in Julija prikaže nezmožnost ljubezni med pripadniki različnih tolp ter jo umesti v širši kontekst življenja na robu družbe, bo v ponedeljek, 27. junija, doživel premierno uprizoritev v spremenjeni podobi na Festivalu Ljubljana. Za (re)interpretacijo kultne zgodbe, postavljene v sredino 50. let 20. stoletja, je tokrat poskrbel režiser in koreograf Mykal Rand z mlado in energije polno zasedbo plesalcev in pevcev, ki naj bi kultnemu muzikalu vdahnila novo svežino.

Zgodba z zahodne strani (ang. West side story), ena izmed najznamenitejših broadwayskih zgodb, je bila premierno uprizorjena leta 1957. Od krstne uprizoritve do danes pa so se priredbe kultne ljubezenske zgodbe s tragičnim koncem lotili številni režiserji, koreografi in drugi umetniški ustvarjalci. Med zadnjimi je luč sveta ugledal celovečerec Stevana Spielberga, ki se je interpretacije kultnega muzikala lotil lani. V ponedeljek, 27. junija, ob 21. uri pa bo v okviru Ljubljana festivala, ki je letos upihnil častitljivo jubilejno 70. svečko, na odru prenovljenega poletnega gledališča Križank premierno predstavljena interpretacija enega najbolj kultnih muzikalov vseh časov, kot si jo je zamislil režiser in koreograf Mykal Rand.

Rand, ki je sicer že stari znanec Festivala Ljubljana, je na novinarski konferenci ob predstavitvi uprizoritve muzikala ameriškega skladatelja Leonarda Bernsteina pojasnil, da gre za največji projekt oziroma predstavo, ki so jo doslej pripeljali na ljubljanski festival, ki sicer že sedmo desetletje vsako poletje obogati dogajanje v prestolnici. “Muzikal Zgodba z zahodne strani predstavlja moment, ko se je glasbeni teater kot tak redefiniral,” je pojasnil Rand in dodal, da gre za prvi muzikal, ki je naslovil “socialne težave epskih razsežnosti”. Kot tak je torej predstavljal precejšen odmik od obstoječih konvencij zgodbe, besedila in glasbe, ki so se jih držali v drugih glasbeno-scenskih delih. Zgodba se je končala tragično, snov pa je bila za tiste čase aktualna ter družbeno kritična.

Zgodba, postavljena na Manhattan v sredino petdesetih let 20. stoletja, prikazuje rivalstvo med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti. Poleg močnega političnega sporočila, saj opisuje generacijo, ujeto na robu velikih družbenih sprememb, je zgodba navdahnjena tudi s Shakespearjevo ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. Junaka zgodbe, mlada Maria in Tony, se namreč brezpogojno zaljubita, kljub temu da kot pripadnika različnih tolp stojita na nasprotnih bregovih. Odzivi na prvo izvedbo so bili navdušujoči, kritiki so muzikal opisali kot provokativen in umetelen spoj glasbe, plesa in zgodbe, ki uteleša utrip in sladkobo mesta, ki nikoli ne spi, pojasnjujejo na Festivalu Ljubljana.

Kot je še pojasnil Rand, gre za vsem poznano zgodbo, scenarij je prav tako znan, a kljub temu obljublja, da so zgodbi vdahnili novo svežino. “Od leta 1957, ko je bil muzikal premierno uprizorjen, se je spremenilo marsikaj, ne zgolj teater, temveč tudi okus občinstva,” je pojasnil režiser in koreograf predstave. Kar je bilo všeč gledalcem pred 65. leti, dandanes verjetno ne bi naletelo na tako topel sprejem občinstva. “Gre za isto zgodbo, ki jo pripovedujemo na povsem nov način,” je še pojasnil Rand in dodal, da so gledalci sčasoma postali povsem desenzibilizirani do neprijetnih in negativnih vsebin, kot umori, agresija in rasizem, zato so lahko v tokratno priredbo vključili tudi več tovrstnih elementov. “Pripovedujemo torej ikonično zgodbo, pri kateri poskušamo ohraniti občutek originalnega filma, ji hkrati dodajamo svežino, ne da bi pri tem razgradili podobe, ki jih je ustvarila prvotna produkcija,” je še pojasnil Rand.

“Celo življenje sem si želela narediti takšno predstavo, takšne priložnosti so tudi v Londonu zelo redke,” pa je pojasnila producentka in direktorica kastinga Danielle Tarento, ki je bdela nad izbiro zasedbe. Le to sestavlja 22 pevcev in plesalcev, med katerimi je 21 takšnih, ki so se projektu pridružili prvič. Poleg Randa in Tarento so se pod muzikal podpisali še glasbeni vodja Michael Bradley, pomočnik glasbenega vodje Jon Ranger, scenograf in kostumograf Jason Denvir, oblikovalec zvoka Chris Whybrow in oblikovalec luči Andrew Exeter.

Na Ljubljana festivalu bo Zgodba z zahodne strani prvič na sporedu 27. junija ob 21. uri, ponovitve ob isti uri bodo sledile od 28. junija do 1. julija. Muzikal bo izveden v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Darja Štravs Tisu
Darja Štravs Tisu

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!