Ob skorajšnjem začetku šolskih počitnic gneča na slovenskih cestah

Slovenija 22. Jun 202408:21 > 18:44 21 komentarjev
gneča primorka
Foto: promet.si/x

Skorajšnji začetek poletnih počitnic se že odraža na slovenskih avtocestah. Čez dan je bila gneča najhujša na primorski avtocesti proti Kopru. Medtem odmeva nov posnetek izkoriščevalca reševalnega pasu.

Začetek zadnjega vikenda pred začetkom počitnic je tako v Sloveniji kot tudi v večini sosednjih držav v znamenju gneč na cestah proti slovenski in hrvaški obali. Še več prometa naj bi bilo po napovedih AMZS od naslednjega konca tedna, ko se počitnice začnejo tudi v delu Avstrije in Švice, na Slovaškem, Češkem, nato pa še v Nemčiji in preostalih evropskih državah, zato bodo zelo obremenjeni vsi nadaljnji počitniški konci tednov.

Največja gneča je bila čez dan na stiku ljubljanske obvoznice in primorske avtoceste, kjer se je voznikom med Ljubljano in Logatcem potovalni čas podaljšal za eno uro. Gneča je bila ob tem tudi na vzporednih cestah Ljubljana – Brezovica in Dobrova – Brezovica.

Druga točka zastojev je nastajala na štajerski avtocesti med Slovenskimi Konjicami in Slovensko Bistrico proti Mariboru. Promet se je gostil tudi na koncu podravske avtoceste pred nekdanjim mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški.

Prometnoinformacijski center je za današnji dan napovedoval visoko gostoto prometa. Ta konec tedna je namreč na Hrvaškem praznik, prav tako se začenjajo počitnice v nekaterih evropskih deželah. “Predvsem je pričakovati tudi zelo gost promet od Avstrije proti osrednji Sloveniji in naprej proti Hrvaški,” so napovedali na svoji spletni strani.

Ustvarite reševalni pas in ga ne izkoriščajte

Ob gnečah na cestah zavod Reševalni pas znova opozarja voznike, da ob kolonah na cestah ustvarijo reševalni pas. Prav tako naj vozniki tega ne izkoriščajo, za krajšanje poti, kot je to včeraj storil voznik na avtocesti med Logatcem in Vrhniko. “Še vedno čakamo vlado, da sprejme ostrejše sankcije za izkoriščevalce reševalnega pasu. Tale bi, če bi ga dobili, dobil globo le za priključitev intervencijskemu vozilu v višini 300 evrov,” so zapisali ob priloženem posnetku, objavljenem na omrežju X.

Na AMZS ob tem dodajajo, da ko obstanemo v zastoju, poskrbimo za ustrezno razvrščanje (skrajno levo in skrajno desno), da omogočimo vzpostavitev reševalnega pasu. Tudi zapuščanje vozila, ki stoji v koloni, je lahko smrtno nevarno, še opozarjajo.

Tudi to poletje bo promet, še zlasti ob petkih in sobotah, občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) voznike opozarja, da se morajo ustrezno pripraviti z načrtovanjem poti, preverjanjem aktualnih informacij o državi, v katero potujejo, ter stanja na cestah.

Na AMZS voznike pozivajo, da se na pot odpravijo spočiti in le s tehnično brezhibnim ter ustrezno servisiranim vozilom in pravilno naloženo prtljago. Poudarjajo, da je zelo pomembno, kdaj odrinejo na pot, saj se gneči lahko izognejo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Potovanje lahko zaradi morebitnih zastojev traja dlje časa, zato je priporočljivo imeti s sabo dovolj vode in tudi kakšen prigrizek ter seveda poln rezervoar goriva oziroma dovolj energije v električnem vozilu. Če pride do okvare ali poškodbe vozila v prometni nesreči, naj velja previdnost glede nepooblaščenih izvajalcev pomoči na cesti.

Po nekaterih ocenah bodo slovenske ceste v primerjavi z minulim letom to poletje še dodatno obremenjene na račun tujih voznikov, ki potujejo na počitnice proti morju in drugim turističnim krajem. Avstrijska avto-moto zveza ÖAMTC denimo napoveduje, da naj bi v ali čez Slovenijo potovalo okoli šest odstotkov več avstrijskih državljanov kot lani. Na AMZS zato znova izpostavljajo, da že vsakdanji zastoji kažejo na dejstvo, da kapaciteta določenih delov avtocestnega sistema in nekaterih drugih cest ni več ustrezna. Edina kratkoročna rešitev je, da skušajmo sami storiti vse, kar lahko, da se izognemo zastojem.

Voznike opozarjajo, da je puščanje otrok in živali v pregretih avtomobilih smrtno nevarno. Že pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija je po petih minutah notranjost avta segreta na 24 stopinj – po 30 minutah je v notranjosti že za 16 stopinj bolj vroče, po eni uri pa je temperatura notranjosti že 46 stopinj. (vir: STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje