Ta veseli dan kulture: Slovenec lani v povprečju za kulturo porabil 177 evrov

Kultura 03. Dec 202106:03 > 07:03 0 komentarjev
sng drama
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ta veseli dan kulture je v Sloveniji neformalni praznik, ki ga vsako leto obeležujemo 3. decembra, na dan, ko se je rodil naš največji pesnik France Prešeren. Današnji dan tako že tradicionalno proslavljamo z dnevom odprtih vrat, ko številne kulturne ustanove obiskovalce vabijo na brezplačne kulturno-umetniške dogodke.

Kljub zaostrenim epidemiološkim razmeram v državi so številne kulturne ustanove v Sloveniji pripravile pester niz dogodkov, tako v živo kot tudi po spletu. Ob iztekajočem se letu ter na dan, posvečen kulturi, pa je Statistični urad Slovenije (Surs) pripravil tudi pregled kulturnega dogajanja v letu 2020.

Kljub pandemičnim razmeram se je v Sloveniji lani vsak dan povprečno na odrih zvrstilo 31 kulturnih prireditev. Prispevek kulture, izražen kot delež dodane vrednosti v BDP, pa je v letu 2020 znašal en odstotek BDP, kar je desetinsko točke manj kot v letu prej. Po podatkih Sursa je vsak prebivalec v povprečju za kulturo porabil 177 evrov.

Pandemija covida-19 močno zavrla kulturno dejavnost. Kot ugotavlja Surs, je skoraj 98 odstotkov kulturnih ustanov z odrsko dejavnostjo delovalo okrnjeno. Vendar ni vse tako črno, saj so dane epidemiološke razmere okrog 71 odstotkov teh ustanov spodbudile k drugim oblikam kulturnih dejavnosti. Sorodno stanje so zabeležili v muzejskih in galerijskih ustanovah, kjer je 94 odstotkov institucij delovalo okrnjeno, 73 odstotkov pa se jih je lotilo drugih oblik dejavnosti.

Število redno zaposlenih v kulturnih institucijah, tako v kulturnih domovih, gledališčih in glasbenih ustanovah pa tudi v muzejih in galerijah, se v primerjavi z letom pred epidemijo skorajda ni spremenilo. Če upoštevamo tudi zunanje sodelavce in samozaposlene pa je v institucijah z odrsko dejavnostjo zaposlitev izgubilo 31 odstotkov zaposlenih, v muzejih in galerijah pa približno 19 odstotkov sodelavcev.

zaposleni v odrskih dejavnostih

Ta veseli dan kulture je bil ustanovljen na pobudo kulturnega ministrstva ob dvestoletnici rojstva pesnika Franceta Prešerna, torej 3. decembra leta 2000. Od takrat kulturne ustanove po vsej državi na dan organizirajo dan odprtih vrat, ko duri svojih kulturnih ustanov na široko odprejo vsem kulture željnim obiskovalcev ter jim predstavijo pestro ponudbo brezplačnih kulturnih prireditev in dogodkov.

Upad aktivnosti na vseh področjih

V letu 2020 se je na slovenskih odrih zvrstilo 11.222 kulturnih prireditev, kar je kar 55 odstotkov manj kot leta 2019. So pa organizatorji kulturnih dogodkov lani pripravili še 3.974 spletnih prireditev. Močen upad je Surs zabeležil tudi pri številu obiskovalcev kulturnih prireditev. Lani se je tako kulturno udejstvovalo 1,49 milijona obiskovalcev, kar je za okrog 66 odstotkov manj kot predhodno leto.

Tudi festivalov in drugih prireditev je bilo manj, in sicer prvih za 27 odstotkov drugih pa za 54 odstotkov manj. Zaradi epidemioloških razmer je bila okrnjena tudi kultura v galerijah in muzejih – ljubiteljem je bilo na ogled postavljenih 893 razstav, kar je približno 37 odstotkov manj kot leto prej. Lani si je tako razstave v slovenskih galerijskih institucijah ogledalo 989 tisoč obiskovalcev, med katerimi so prednjačili domači obiskovalci. So pa lani približno 650 tisoč obiskovalcev pritegnile tudi e-razstave, ki so bile kuratorsko posebej oblikovane prav za virtualni prostor.

Kot so še izračunali na Sursu, so kulturne ustanove lani več kot 269 tisoč vstopnic za različne razstave razdelile brezplačno. Leto prej je bilo takih vstopnic skoraj enkrat več, in sicer 549.500.

“Čas, zaznamovan s korona krizo je težek čas tudi za področje kulture in umetnosti, vendar pa nas še dodatno opominja na pomen in vrednost umetnosti in kulture – za vsakega posameznika in za družbo. Literatura, gledališče, likovna umetnost, film, ples in glasba nam odpirajo cel svet. Ustvarjajo smisel, nam nudijo uteho, podporo. Kultura in umetnost nam pomaga videti svet z očmi drugih in razviti empatijo, ki jo v naši raznoliki družbi nujno potrebujemo. Kultura in umetnost oživlja presega meje, draži znane poglede, nas sili k razmišljanju, nekatere k ponovnemu razmisleku. Omogoča nam, da izkusimo, kdo smo, od kod prihajamo in kam lahko gremo,” je ob prihajajočem dnevu odprtih vrat v slovenski kulturi povedala Barbara Koželj Podlogar, v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost.

N1
N1

Kam na Ta veseli dan kulture?

Ta veseli dan kulture bodo v številnih kulturnih ustanovah proslavljali ves konec tedna. V Narodni galeriji bo tako recimo brezplačen vstop omogočen vse do nedelje. “Epidemija covida-19 je v naše življenje prinesla različne omejitve, spremembe in stiske. Prav umetnost lahko v tem času igra pomembno vlogo pri ohranjanju in spodbujanju dobrega počutja, razbremenitvi ter zmanjšanju covidnega stresa, zato obiskovalce vabimo k varnemu ogledu najlepših narodovih umetnin,” so zapisali v vabilu Narodne galerije in dodali, da bo prost vstop omogočen za ogled Stalne zbirke ter v Zlato dvorano, organizirali pa so tudi tri nove spletne razstave.

Na Ptuju na neformalni praznik vabijo na brezplačno javno vodstvo po muzejskih zbirkah na Ptujskem gradu, kjer si boste lahko ogledali tudi zbirko orožja in tradicionalnih pustnih mask ter največjo zbirko historičnih glasbil na Slovenskem. V Mariboru bo med drugim na trgu generala Maistra na ogled postavljena razstava Jurčič v Mariboru, s katerim obeležujejo tudi Jurčičevo leto. Celjski Pokrajinski muzej vabi na voden ogled razstave Zloščeno do visokega sijaja, ki prikazuje kositrne predmete iz muzejskih depojev. V Murski Soboti bodo predvajali film Miroslava Mandića Sanremo, ki se je potegoval za številne nagrade ter velja za slovenskega kandidata za mednarodnega oskarja.

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vas vabi k obisku Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, Mestna galerija Nova Gorica pa na razstavo skulptur briškega umetnika Ivana Skubina. V črnomeljskem kulturnem domu bo dopoldan za otroke organizirana Mlada plesna hiša, v popoldanskem času dogodek Gremo se lutke, proti večeru pa predavanje Belokranjska plesna hiša s prikazom ljudskih korakov in plesov v izvedbi Folklorne skupine Dragatuš.

Celoten seznam dogodkov si lahko pogledate na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer ob objavi vseh kulturnih institucij, ki letos sodelujejo v obeležitvi tega dogodka, opozarjajo, da morajo vsi obiskovalci javnih kulturnih prireditev in uporabniki drugih kulturnih storitev obvezno izpolnjevati pogoj PCT. Kot izjema so navedene le osebe, mlajše od 12 let. Prav tako morajo vsi uporabljati zaščitno masko, bodisi kirurško ali maske tipa FFP2, mask pa izjemoma ni treba nositi le otrokom do dopolnjenega 6. leta starosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!