Umrl ameriški pevec in igralec, ki je želel postati prvi temnopolti Hamlet

Kultura 25. Apr 202318:40 0 komentarjev
Harry Belafonte
PROFIMEDIA

V starosti 96 let je umrl legendarni ameriški pevec in igralec Harry Belafonte. Njegov vzpon v svetu zabave je bil v času rasne segregacije v ZDA zgodovinski. Poleg pevske in igralske kariere je Belafonte veliko vlogo odigral tudi v boju za enakopravnost temnopoltih, kjer je moči združil z Martinom Luthrom Kingom mlajšim in Nelsonom Mandelo.

Umrl je legendarni ameriški pevec in igralec Harry Belafonte. Star je bil 96 let. Belafontov dolgoletni tiskovni predstavnik Ken Sunshine je po poročanju ameriškega New York Timesa povedal, da je vzrok za smrt srčna odpoved.

V 50. letih minulega stoletja, ko je bila segregacija v ZDA še zelo razširjena, je bil njegov vzpon na višjo raven šovbiznisa zgodovinski, a je bil njegov glavni fokus namenjen državljanskim pravicam, je v novici ob njegovi smrti zapisal še omenjeni ameriški dnevnik.

Belafonte je zaslovel kot pevec pesmi glasbenega sloga kalipso, med drugim s hitom Banana Boat Song. Zaigral je v več kot 40 filmih. Bil je tudi politično angažiran. Skupaj z Martinom Luthrom Kingom mlajšim se je boril za državljanske pravice temnopoltih v ZDA, z Nelsonom Mandelo proti apartheidu v Južni Afriki in kot Unicefov ambasador za otroke na Haitiju in v Sudanu.

Nekoč je v pogovoru po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da si želi, da bi postal “prvi temnopolti Hamlet”. Namesto tega je v Hollywoodu posnel filme, kot sta Bright Road (1953) in Carmen Jones (1954). K igri je dodal še glasbo in se v zgodovino zapisal kot kralj glasbenega sloga kalipso.

Prejel je številne nagrade, med drugim častnega oskarja za humanitarno delo in človekoljubje. V njegovem rodnem New Yorku so ob njegovem 90. rojstnem dnevu po njemu poimenovali knjižnico v četrti Harlem, kjer se je Belafonte kot sin ladijskega kuharja z otoka Martinique in pomočnice z Jamajke rodil leta 1927. Večji del svoje mladosti je sicer preživel na Jamajki, domovini svoje matere.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!