Umrl arhitekt Janez Lajovic, ki je projektiral tudi zloglasno stavbo na Litijski

Kultura 04. Feb 202410:17 1 komentar
Janez Lajovic
Janez Lajovic (Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije)

V soboto je v 92. letu starosti preminil ljubljanski arhitekt Janez Lajovic, so sporočili iz njegove družine. Med drugim je projektiral v zadnjem času pogosto omenjeno stavbo na Litijski cesti 51 v Ljubljani, pa hotel Kanin v Bovcu in restavracijo na D postaji na smučišču na Kaninu.

Janez Lajovic se je 15. maja 1932 rodil v Zagrebu na Hrvaškem. Po končani Klasični gimnaziji v Ljubljani je študiral na Oddelku za arhitekturo FAGG Univerze v Ljubljani, magistriral pa je na Massachusetts Institute of Technology v ZDA.

Lajovic je dolga leta vodil Arhitekturni biro oz. pozneje projektivno podjetje AB biro. Bil je ustanovni in častni član Inženirske zbornice Slovenije (IZS) in Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS).

Dejaven je bil na področjih arhitekture in oblikovanja notranje opreme ter urbanizma in publicistike. Deloval je kot projektant. Po njegovih načrtih je zgrajenih vrsta šol, industrijskih objektov, nekaj poslovnih stavb in nekaj hotelov ter posamezne vile.

Wikipedia med njegova pomembnejša dela šteje načrt za povsem leseno spodnjo postajo sedežnice na Vitranc – 1. del (1956), idejni načrt za hotel Prisank na prvotni lokaciji na južnem pobočju Karavank (1956), alternativne urbanistične rešitve prometnega vozla v Ljubljani (1957-1962), hotel Prisank v središču Kranjske gore (1962, porušen 2003), interni hotelski objekt letališča na Brniku (1965), depandanso hotela Alp v Bovcu (1968), hotel Kanin v Bovcu (1973), preureditev in dozidavo Mestnega gledališča v Ljubljani (1973) in druge.

Projektiral je tudi stavbo na Litijski cesti 51, ki jo je konec lanskega leta kupilo pravosodno ministrstvo in se je znašla v središču odmevne afere. Pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan se zaradi domnevnih nepravilnosti pri poslu maje stolček, napeto je v stranki SD in koaliciji, posel preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje