V 81. letu starosti umrl italijanski glasbenik Toto Cutugno

Kultura 22. Avg 202317:40 1 komentar
Toto Cutugno
PROFIMEDIA

V 81. letu starosti je po dolgi bolezni umrl italijanski pevec Toto Cutugno, ki mu je svetovno slavo prinesla pesem L'Italiano (Italijan) iz leta 1983.

Italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na pevčevega menedžerja Danila Mancusa, poroča, da je pevec umrl v bolnišnici v Milanu, potem ko se je njegovo zdravstveno stanje v zadnjih tednih poslabšalo. Italijanski pevec Toto Cutugno se je v spomin številnih vpisal s pesmijo L’Italiano (Italijan) iz leta 1983 pa tudi z zmago na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1990 v Zagrebu s pesmijo Insieme (Skupaj). To je zapel ob spremljavi slovenske skupine Pepel in kri. Pesem je postala svojevrstna hvalnica sedanji Evropski uniji, saj govori o zbliževanju različnih evropskih narodov in je takrat sovpadala z aktualnimi političnimi dogodki, kot je padec železne zavese.

V Italiji Toto Cutugno velja za enega od superzvezdnikov in ambasadorja italijanske glasbe po svetu. O njegovi slavi priča 100 milijonov prodanih albumov. Na legendarnem festivalu v Sanremu je kot interpret nastopil 15-krat, a zmagal le enkrat. To je bilo leta 1980 s pesmijo Solo noi (Samo mi). Še 15-krat je napisal pesmi za druge udeležence sanremskega festivala.

Cutugno se je staršema, ki sta bila po rodu s Sicilije, v majhnem toskanskem kraju Fosdinovo rodil 7. julija leta 1943. Ob rojstvu so ga poimenovali Salvatore. Kasneje se je družina preselila v ligurijsko prestolnico La Spezia. Že zgodaj ga je zanimala glasba: naučil se je igrati bobne in harmoniko. Kot mladenič je tudi pel v eni od glasbenih skupin.

Že v 70. letih minulega stoletja se je uveljavil kot uspešen tekstopisec in pisal pesmi za glasbene zvezde, kot so Mireille Mathieu, Dalida, Gerard Lenorman in Adriano Celentano. Leta 1983 je mednarodni preboj dosegel tudi kot pevec; v San Remu je nastopil s pesmijo L’Italiano z znamenitim refrenom Lasciatemi cantare, s katero je na festivalu zasedel četrto mesto, a je pesem postala velika svetovna uspešnica.

Toto Cutugno
Glasbenik Toto Cutugno je umrl dober mesec po 80. rojstnem dnevu. (Foto: PROFIMEDIA)

V 90. letih minulega stoletje se je dogajanje okoli Cutugna nekoliko umirilo, kar pa ni zmanjšalo njegove priljubljenosti. Nato so ga v starosti začele pestiti zdravstvene težave. Leta 2007 so mu odkrili raka na prostati, a ga je uspešno premagal po zaslugi operacije in zdravljenja. Ob prihodu novega tisočletja je znova stopil na veliki oder; leta 2005 je na glasbenem festivalu v San Remu skupaj s pevko Annaliso Minetti zasedel drugo mesto in nato leta 2010 zadnjič sodeloval na tem festivalu.

Od takrat se je le redko pojavil v javnosti. Po lastnih besedah je imel Cutugno težave, da bi sledil vsem spremembam v glasbi. Hrbet je obrnil tudi sanremskemu festivalu. “Pozabil sem na San Remo. Skoraj vsako leto me povabijo in rečem ne,” je dejal v radijskem pogovoru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje