Umrl je idejni oče festivala Vilenica Veno Taufer

Kultura 22. Maj 202313:52 > 21:41
Veno Taufer
Veno Taufer. (Foto: BOBO)

V 91. letu starosti je umrl pesnik, dramatik in prevajalec Veno Taufer. Velja za idejnega očeta Mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki ga je vodil 13 let.

V 91. letu starosti je umrl pesnik, dramatik, esejist, kritik, prevajalec in urednik Veno Taufer, so za STA potrdili na Društvu slovenskih pisateljev. Taufer velja za idejnega očeta Mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki ga je vodil 13 let, bil je tudi predsednik Slovenskega Pena in dva mandata predsednik Mirovnega komiteja Mednarodnega Pena.

Pesmi je začel objavljati v reviji Beseda z letnikom 1956. Svojo prvo pesniško zbirko Svinčene zvezde iz leta 1958 je izdal v samozaložbi. Sledile so pesniške zbirke Jetnik prostosti, Vaje in naloge, Podatki, Prigode, Pesmarica rabljenih besed, Sonetje in druge, nazadnje pa je izdal pesniško zbirko Pismo v steklenici (2006). Leta 2011 je prejel zlatnik poezije za pesniški literarni opus, prispevek k slovenski kulturi in ustvarjalnosti ter požlahtnjenju slovenskega jezika.

Literarni zgodovinar Janko Kos je o njem zapisal: “S Tauferjem se v sodobni slovenski književnosti začenja moderna poezija v pravem pomenu besede. Tudi po vsebinski strani je predhodnik in začetnik pesniške avantgarde; motivi in ideje so mu igra, ki jim ne gre več zares; resignacija in upor ostajata v okviru razumskega ali slikovitega sestavljanja pojmov.”

Pomembna je tudi njegova prevajalska dejavnost, ki je delno vplivala na njegovo lastno poezijo. Prevajal je angleško, srbsko, hrvaško in makedonsko poezijo.

Na novico o smrti Vena Tauferja se je odzvala tudi vlada. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vlada z žalostjo sprejema vest o smrti Tauferja, prejemnika Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, ter izreka iskreno sožalje njegovi družini in bližnjim.

Vlada je še spomnila, da Taufer velja za začetnika domače moderne poezije in predhodnika pesniške avantgarde.

“S svojim prevajalskim opusom je slovenski družbi predstavil tudi moderno evropsko poezijo. Imel je izjemne zasluge za razvoj slovenske književnosti, gledališča in kulture Bil je pobudnik ustanovitve mednarodnega festivala Vilenica, ki ga je vodil 13 let in mu zagotovil široko odmeven mednarodni status. Prejel je zlati red za zasluge, zlatnik poezije in Župančičevo nagrado za življenjsko delo,” so še zapisali.

Na novico se je odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Ob smrti misleca, pesnika, esejista in dramatika Vena Tauferja se je posušilo tudi njegovo pero. Za njim ostaja dragocen opus zbirk in prevodov ter esejev, ki so njegov živ spomin,” je navedla.

Leta 1985 uresničil idejo srečanja Vilenica

Leta 1985 je uresničil zamisel Mednarodnega pisateljskega srečanja Vilenica. Festival, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev (DSP), je v svojem prvem statutu deklariral vpetost v srednjeevropski prostor, takratno razumevanje pa je bilo povezano z zahtevo po strmoglavljenju političnih režimov.

Če je festival v svojih začetkih težil k preseganju takratne železne zavese in je predstavljal nekakšen disidentski forum, je pozneje postal predvsem prostor srečevanja vseh, ki cenijo dobro, ne pa nujno svetovno znano literaturo.

Festival Vilenica
Žiga Živulović/BOBO

V drugi polovici 80. let minulega stoletja je bil kot tajnik DSP soudeležen v prizadevanjih za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije, med drugim je sodeloval pri Pisateljski ustavi, s katero so bili postavljeni temelji za slovensko ustavo iz leta 1991.

Po osamosvojitvi Slovenije je bil zaposlen na ministrstvu za zunanje zadeve in ministrstvu za kulturo. Ob napovedi ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo je januarja 2012 kot predsednik pisateljskega društva sodeloval pri ustanovitvi Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS).

Bil je tudi urednik pri Reviji 57 in v uredniškem odboru revije Perspektive, poleg tega je bil vodja Odra 57.

Za svoje delo je prejel številne nagrade

Leta 1976 je prejel Sovretovo nagrado, leta 1987 Jenkovo nagrado, leta 1996 Prešernovo nagrado za pesniški opus, leta 2005 zlati red za zasluge RS in leta 2016 Župančičevo nagrado za življenjsko delo. Bil je tudi redni član Evropske pesniške akademije (Academie Europeenne de Poesie) in prejemnik več mednarodnih nagrad.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.