Umrl je Peter Brötzmann, legenda free jazza

Kultura 24. Jun 202312:09 0 komentarjev
Peter Brötzman, jazz, saksofonist
Peter Brötzman/WIKIPEDIA

Peter Brötzmann je umrl v 82. letu starosti. Nastopil je tudi pri nas, med njegovimi oboževalci pa je bil nekdanji ameriški predsednik Clinton.

Saksofonist in klarinetist Peter Brötzmann, katerega slog so opisovali kot “mišičast in emancipiran”, je bil ena osrednjih osebnosti evropskega jazza. Umrl je sinoči v 82. letu starosti.

Rodil se je leta 1941 v Remscheidu v Nemčiji, študiral vizualno umetnost in začel kot slikar. Z glasbo se je začel ukvarjati kot samouk na saksofonu in klarinetu, navdihovali pa so ga ameriški velikani jazza, ki so gostovali po Nemčiji, vključno z Milesom Davisom in Johnom Coltranom, piše britanski Guardian.

Peter Brötzmann je bil tudi gost 54. ljubljanskega jazz festivala leta 2013, v okviru katerega so takrat v ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani odprli razstavo njegovih grafik.

Brötzmann je zavrnil standardne ritmične in melodične načine, in raziskoval free jazz. Pri tem ga je navdihnila želja po izrazu nečesa novega po drugi svetovni vojni, piše Guardian. “Travma moje generacije je bila to, kar so naši očetje naredili preostalemu svetu. In tako smo rekli: Nikoli več … Nikoli več nacionalizma,” je pojasnil leta 2018.

Pod svojim imenom je posnel več kot 50 albumov – na mnogih naslovnicah so bila njegova umetniška dela – in sodeloval s ključnimi glasbeniki prostega jazza, vključno z Derekom Baileyjem in Anthonyjem Braxtonom, ter avantgardnimi osebnostmi, kot je Keiji Haino. Med njegovimi oboževalci pa je bil tudi kolega saksofonist in nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je Brötzmanna opisal kot “enega največjih”.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!