Umrl je uveljavljeni operni pevec Igor Filipovič

Kultura 08. Apr 202315:37
Opera Ljubljana
Žiga Živulović/BOBO

Umrl je tenorist Igor Filipovič, znan predvsem po svojih vlogah v italijanskih operah od zgodnje do pozne romantike. V svoji dolgoletni karieri je nastopal na številnih opernih odrih po Sloveniji in po svetu.

V 77. letu starosti je v četrtek umrl tenorist Igor Filipovič, poroča portal MMC.

Z več kot 80 zahtevnimi vlogami je nastopal tako v Sloveniji kot na odrih Evrope, ZDA in Kanade, po statusu pa je ves čas ostal svobodni umetnik. Njegov repertoar je obsegal zlasti glavne vloge v italijanskih operah od zgodnje do pozne romantike.

Zasebno se je petja učil pri sopranistki in pedagoginji Kseniji Vidali, debitiral pa je leta 1976 v mariborski Operi v vlogi Ernesta v operi skladatelja Gaetana Donizettija Don Pasquale. Pozneje je bil stalni gost ljubljanske Opere kot tudi drugih večjih oper v Evropi, ZDA in Kanadi, piše biografski leksikon Osebnosti.

Prepoznaven je bil predvsem po vlogah italijanske opere, med vidnejšimi so bile Arthur v operi Vincenza Bellinija Puritanci, Vojvoda v Rigolettu Giuseppeja Verdija ter Pinkerton v operi Giacoma Puccinija Madame Butterfly. Leta 1999 je pred uprizoritvijo te opere v ljubljanski Operi omenil zahtevno nalogo prilagajanja pevca domačemu jeziku.

Pinkerton, ki ga je pel, je bila vloga, ki ga je po njegovih besedah spremljala vse življenje ter mu je pomenila “uspeh in propad” obenem. Sicer pa je poudaril, da je bila tedanja postavitev v ljubljanski operi (1999) “vredna kateregakoli evropskega odra”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.