Umrla večkrat nagrajena nemška književnica Elke Erb

Kultura 23. Jan 202414:30 0 komentarjev
Elke Erb
Foto: PROFIMEDIA

V starosti 85 let je umrla nemška književnica Elke Erb. Za pesniško zbirko Kastanienallee je leta 1998 prejela nagrado Petra Huchla, leta 2020 je prejela Büchnerjevo nagrado, ki velja za najpomembnejšo literarno nagrado v Nemčiji.

Umrla je nemška književnica in Büchnerjeva nagrajenka Elke Erb. Stara je bila 85 let. Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz nemške založbe Suhrkamp, je pesnica, pisateljica, prevajalka, literarna kritičarka in esejistka umrla v ponedeljek zvečer v Berlinu, kjer je nazadnje tudi živela.

V slovenščino je preveden izbor njene poezije Bezeg v taktu oblakov, kar je tudi prva avtoričina knjiga, prevedena v slovenski jezik. Pesmi je izbrala pesnica sama in obsegajo dela treh starejših zbirk – Sonanca. 5-minutne notacije (2007), Moje (2010) in Kuža gre naprej po treh (2013) – ter njeno najnovejšo poezijo.

Erb kot pesniški ustvarjalki in kritičarki pripada vloga posrednice med generacijami in književnostmi. Kar piše, tudi izkusi, jezik pa razume kot živ organizem in ne kot nekaj določenega, zato v njenih pesmih najdemo besedne igre, neologizme, iskriv humor in prikrito ironijo, so zapisali pri Beletrini, kjer je Bezeg v taktu oblakov leta 2014 tudi izšel. Tega leta je bila Elke Erb tudi častna gostja festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju. Nekaj njenih pesmi je izšlo tudi v reviji Sodobnost v prevodu Urške P. Černe.

Književnica se je rodila leta 18. februarja 1938 v nemškem Scherbachu. Pozneje se je družina preselila v nekdanjo Nemško demokratično republiko. Študirala je germanistiko, slavistiko, pedagogiko in zgodovino. Delala je pri založbi, nato se je sredi 60. let minulega stoletja preselila v Vzhodni Berlin. Objavila je več pesniških zbirk.

Za pesniško zbirko Kastanienallee je leta 1998 prejela nagrado Petra Huchla, sledile so druge pomembne nagrade. Leta 2020 je prejela Büchnerjevo nagrado, ki velja za najpomembnejšo literarno nagrado v Nemčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!