V 85. letu starosti umrl profesor in pisatelj Lado Kralj

Kultura 12. Dec 202216:28
Lado Kralj
WIKIMEDIA COMMONS

V 85. letu starosti se je poslovil priznani pisatelj, literarni in gledališki kritik, teatrolog, dramaturg, urednik, prevajalec in profesor Lado Kralj, so sporočili z založbe Beletrina. Podpisal se je pod številna dela, nazadnje pod roman Ne bom se več drsal na bajerju.

V bogatih letih ustvarjanja je Lado Kralj prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov, ki mu je leta 2020 podelilo nagrado za življenjsko delo.

Za svojo zbirko kratke proze Kosec koso brusi (2010) je prejel nagrado za najboljši prvenec in fabulo. Leta 2014 je objavil še roman Če delaš omleto. Kot avtor se je podpisal pod znanstvena dela Ekspresionizem, Teorija drame in Primerjalni članki, kot urednik pa pod Zbrano delo Slavka Gruma (1976) in Zgodbe iz tridesetih let (2010) Milene Mohorič. Po diplomi je študiral na New York University in bil dramaturg v avantgardnem gledališču The Performing Garage. Bil je soustanovitelj gledališč Glej in Pekarna.

Kralj se je rodil leta 1938 v Slovenj Gradcu, nato študiral primerjalno književnost in angleški jezik s književnostjo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je tudi doktoriral iz ekspresionizma v slovenski in nemški literarni vedi, je poročal MMC RTV Slovenija. Krajši čas je bil Kralj tudi umetniški vodja Drame SNG Ljubljana. Od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja je bil tako ključna figura pri utemeljevanju in širjenju nove, avantgardne estetike v slovenskem teatru.

Pozneje je bil Kralj pomembno vpet v delovanje gledaliških festivalov v Jugoslaviji in Sloveniji. V toku prehajanj med prakso in teorijo je dve desetletji na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na ljubljanski Filozofski fakulteti predaval o zgodovini drame in njeni teoriji, v mladih intelektualcih oblikoval čut za zgodovinske avantgarde 20. stoletja in med drugim vodil seminar gledališke kritike. Kraljeva tematska težišča so bila dramatika v svetovni literaturi od antike do danes ter lirika in proza v svetovni literaturi od začetka 19. stoletja do druge svetovne vojne, vsakič z močnim poudarkom na slovenskih besedilih.

Ob literarnem je tudi v svojem znanstveno-raziskovalnem delu mojster izbranih, gostih formulacij, ves čas delujoč na specifični mikroravni, ki je ključna in tako zelo redka. Z literarnozgodovinskimi in literarnoteoretskimi raziskavami, zajetimi v številne znanstvene članke in publikacije, je postavil temelje teorije drame, so leta 2020 zapisali v utemeljitvi nagrade Vladimirja Kralja za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.