Umrl je velikan jazza Wayne Shorter

Kultura 03. Mar 202309:45 0 komentarjev
Wayne Shorter
Profimedia

V 90. letu starosti je umrl ameriški saksofonist in skladatelj Wayne Shorter. Bil je eden vodilnih jazzovskih glasbenikov, član nekdanje zasedbe Weather Report, sodeloval je tudi z Milesom Davisom. V svoji dolgoletni karieri je prejel 12 grammyjev, zadnjega prejšnji mesec. Med njimi je tudi grammy za življenjsko delo. Shorter je dvakrat nastopil tudi v Sloveniji, nazadnje leta 2002.

V 90. letu starosti je umrl eden zadnjih živečih jazzovskih velikanov, ki je pripomogel k razcvetu jazza kot glasbenega žanra. Wayne Shorter se je uveljavil v 50. letih najprej kot skladatelj pri zasedbi Art Blakey’s Jazz Messengers. V 60. letih se je pridružil Milesu Davisu in njegovemu t. i. drugemu velikemu kvintetu (Second Great Quintet), v katerem so bili še pianist Herbie Hancock, basist Ron Carter in bobnar Tony Williams.

Zatem je pomagal ustanoviti skupino Weather Report, ki se je lotevala svobodne jazzovske improvizacije z avantgardnimi in elektronskimi prvinami. Zasedbo mnogi prištevajo med začetnike žanra jazz fusion. Med skupno 14 studijskimi albumi, ki so jih izdali, je Heavy Weather dosegel več kot milijon prodanih izvodov.

Shorter je ustvaril več kot 200 skladb, veliko jih je izhajalo iz jazzovskih standardov. Njegove kompozicije so vključene tako na posnetkih Davisovega kvinteta kot na samostojnih albumih glasbenikov iz te zasedbe, pa tudi na posnetkih kvarteta Johna Coltranea ter trobentačev Leeja Morgana in Freddieja Hubbarda. Kot virtuoz na sopranskem in tenorskem saksofonu je med drugim sodeloval tudi s kitaristom Carlosom Santano ter s pevko Joni Mitchell. Leta 2018 je zaradi slabega zdravja opustil nastopanje, a je kljub temu še naprej ustvarjal in leta 2021 premierno predstavil opero Ifigenija, ki jo je ustvaril z Esperanzo Spaulding.

Rodil se je leta 1933 v Newarku v New Jerseyju. Po zmagi na umetniškem natečaju je obiskoval srednjo umetniško šolo v domačem kraju, prvo javno ustanovo te vrste v ZDA, nato pa je diplomiral iz glasbene vzgoje na Univerzi v New Yorku.

Zadnjega od 12 grammyjev, med katerimi mu je Ameriška diskografska akademija leta 2014 podelila tudi kipec za življenjsko delo, je prejel prejšnji mesec za najboljši improvizirani jazzovski solo za Endangered Species skupaj z Leom Genovesejem.

Leta 1988 je nastopil v ljubljanski Hali Tivoli ter leta 2002 v okviru ljubljanskega jazzovskega festivala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!