V Ljubljano prišla razstava najslavnejšega uličnega umetnika na svetu Banksyja

Kultura 19. Jan 202411:16 1 komentar
Razstava Banksy
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Na Čopovi ulici v Ljubljani so odprli razstavo najslavnejšega uličnega umetnika na svetu Banksyja. Razstava, naslovljena "Banksy v Ljubljani", bo na ogled do 21. aprila.

V zadnjih dveh letih je bilo v okolici kar nekaj neavtoriziranih razstav uličnega umetnika Banksyja, ki mu kljub svetovni slavi uspeva ohranjati anonimnost. Do lanskega aprila je bila razstava Banksyjevih del na ogled v nekdanji ribarnici v Trstu, leto prej si je bilo drugo razstavo o tem angažiranem ustvarjalcu z močnimi političnimi sporočili, kritiko potrošništva, kapitalizma, vojn, terorizma in umetniškega sistema mogoče ogledati v nakupovalnem središču v Gradcu in do novembra 2022 tudi v improvizirani galeriji v Poreču. Slednjo je organiziral slovenski galerist David Rjazancev, direktor Galerije Deva Puri, ki stoji tudi za razstavo Banksy v Ljubljani.

Rjazancev se je kar deset let trudil, da bi si tudi pri nas lahko ogledali avtentična dela tega umetnika. “Banksyevo razstavo lahko organiziraš na tri načine. V sodelovanju z umetnikom, kar si lahko privoščijo le v velikih metropolah, kot so Los Angeles in podobno. Ali pa tako, da njegova dela preprosto snameš s spleta in natisneš, ter pripraviš razstavo, kar se mi ne zdi prav. Tretja pot, ki smo jo ubrali mi, pa je ta, da dela pridobiš iz galerij in zasebnih zbirk. Preveriš njihovo avtentičnost in tako zgodbo Banksya predstaviš javnosti,” so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Po galeristovih besedah je sicer največ zbirateljev Banksyjevih del v Veliki Britaniji, vendar je izposoja po brexitu še dodatno otežena, poleg tega Slovenijo umeščajo v vzhodno Evropo, zaradi česar so lahko zadržani glede sodelovanja. Na ljubljanski postavitvi so zato na ogled dela zbirateljev iz celinske Evrope. “Menim, da nam je uspelo dobiti lepo zbirko. Pri čemer se mi zdi pomembno poudariti, da na pričujoči razstavi vidite pravo stvar. Na ogled so dela, ki jih je izdal Banksy, da gredo med ljudi, in tako ne boste videli nobene stene z grafiti, ki so jo milijarderji iztrgali z ulice in jo imajo sedaj v svoji palači,” je galeristove besede navedel današnji časopis Dnevnik.

Razstava Banksy Razstava Banksy
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Razstava Banksy Razstava Banksy
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Razstava Banksy Razstava Banksy
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Razstava Banksy Razstava Banksy
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Razstava Banksy Razstava Banksy
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Ob tem opozarja še na množičnost reproduciranja Banksyjevih del. “Banksyjevih del je, kolikor hočeš,” pravi in dodaja, da si je umetnik zato za avtorsko zavarovanje svojih stvaritev izmislil trik, kar je certifikat, ki ga ni mogoče ponarediti. Tega spremlja ilegalna valuta za deset funtov, na kateri je Banksy podobo kraljice zamenjal s podobo Diane, in kadar gre za umetnikovo originalno delo, o tem na certifikatu priča ta njegov pretrgani bankovec – polovico ga ima lastnik dela in polovico umetnik, še piše Dnevnik.

Kot piše v sporočilu za javnost, razstava v pop up galeriji na Čopovi razkriva raznolikost Banksyjevega umetniškega sveta, od njegovih originalnih grafik do ovitkov za različne glasbene izvajalce, plakatov z njegovih prejšnjih razstav in njegovo sodelovanje s projektom The Simpsons.

Med najbolj znanimi Banksyjevimi deli, ki so na ogled, so Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag, Gulf Sale, Toxic Marry, Applause ter ročno našpricana naslovnica za Röyksopp. Prav tako so razstavljene plošče z njegovimi prepoznavnimi grafičnimi motivi, kot so Flower Thrower, One Day We’ll Be In Charge in Happy Choppers, predstavljeni so tudi njegovi najbolj odmevni umetniški projekti kot so Dismaland, Walled off Hotel in Love Welcomes.

Na ogled so še dela umetniških ikon, ki so vplivale na Banksyja, kot denimo Picasso, Warhol in Blek le Rat. Obiskovalcem so na voljo tudi štiri selfie postaje, med katerimi izstopa postaja, kjer se lahko fotografirajo in poustvarijo Banksyjevo delo Bomb Hugger, ki je prav tako del postavitve.

Razstava bo na ogled do 21. aprila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje