V Pragi našli knjige, za katere so več kot 80 let mislili, da so izgubljene

Kultura 17. Apr 202407:20 0 komentarjev
Judovski muzej v Pragi
Foto: PROFIMEDIA

V Pragi so nedavno našli več kot 4.000 knjig iz zbirke berlinskega judovskega rabinskega seminarja, ki so jih med drugo svetovno vojno ukradli nacisti. Knjige, za katere je doslej veljalo, da so izgubljene, so našli v knjižnici praškega Judovskega muzeja.

Kot so sporočili iz praškega Judovskega muzeja, bodo sedaj poskušali skenirati vsaj naslovnice in prvih nekaj strani knjig ter to objaviti na spletu. Načrtov, da bi knjige vrnili v Berlin, za zdaj ni.

Knjige so iz zbirke berlinskega Visokega inštituta za judovske študije, ki so ga nacisti leta 1942 zaprli in izropali. Zbirka te ustanove je prvotno obsegala okoli 60.000 knjig verske in znanstvene literature, ki je bila večinoma napisana v nemščini in hebrejščini.

Trenutno poteka mednarodni projekt z naslovom Knjižnica izgubljenih knjig, katerega cilj je locirati ukradeno zbirko. Prizadevanja sponzorira Inštitut Leo Baeck, ki v pretežni meri naslavlja mlajše generacije in jih poziva, da se v vlogi detektivov v knjižnicah, antikvariatih, zasebnih zbirkah in arhivih podajo na iskanje izgubljenih spisov.

Inštitut Leo Baeck – New York/Berlin je raziskovalna knjižnica in arhiv, posvečen zgodovini nemško govorečega judovstva. Je eden najpomembnejših zbirk primarnih virov in raziskovalnega gradiva o judovskem življenju v Srednji Evropi v stoletjih pred holokavstom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!