V škotskem muzeju našli doslej neznan van Goghov avtoportret

Kultura 14. Jul 202214:32 > 14:41 0 komentarjev
Vincent Van Gogh, avtoportret
Neil Hanna/via REUTERS

Na Škotskem so v narodni galeriji prišli do pomembnega odkritja. Na hrbtni strani slike Vincenta van Gogha so pod lepenko odkrili slikarjev avtoportret. Našli so ga med rentgenskim pregledom platna.

Strokovnjaki Škotskih narodnih galerij so pod lepenko in lepilom slike našli neznani avtoportret nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha. Našli so ga na zadnji strani druge slikarjeve slike z naslovom Glava kmečke žene, ko so opravili rentgen platna pred razstavo.

Konservatorka Lesley Stevenson je po poročanju britanskega BBC dejala, da je bilo pretresljivo, ko je ugotovila, da umetnik “gleda na nas”. Dodala je, da so bili strokovnjaki, ki so prvič videli rentgenske posnetke, zelo navdušeni. “To je pomembno odkritje, ker prispeva k temu, kar že vemo o življenju van Gogha,” je še povedala.

Kustosinja v Škotskih narodnih galerijah Frances Fowle je odkritje slikarjevega avtoportreta opisala kot “neverjetno darilo za Škotsko”. “Takšni trenutki so neverjetno redki. Odkrili smo neznano delo Vincenta van Gogha, enega najpomembnejših in priljubljenih umetnikov na svetu,” je dodala.

Vincent Van Gogh, avtoportret
Neil Hanna/via REUTERS

Postopek odstranjevanja lepila in kartona s slike, s katerim naj bi se pokazal avtoportret, bo po oceni strokovnjakov zahteval zelo previdna konservatorska dela. Za zdaj še proučujejo, kako je to mogoče storiti, ne da bi pri tem poškodovali sliko Glava kmečke žene.

Nizozemski slikar van Gogh je pogosto, da bi prihranil denar, uporabil isto platno dvakrat, po prvi strani je uporabil še hrbtno. Za časa njegovega življenja se namreč njegova dela niso dobro prodajala. Zaslovel je šele po svoji smrti leta 1890. Umrl je v starosti 37 let. Van Gogh danes velja za enega najslavnejših in najvplivnejših slikarjev v umetnostni zgodovini Zahoda.

Sliko Glava kmečke žene so Škotske narodne galerije dobile leta 1960 kot del darila uglednega edinburškega odvetnika. Na njej je naslikana domačinka iz mesta Nuenen na jugu Nizozemske, kjer je umetnik živel od decembra 1883 do novembra 1885. V preteklosti so več podobnih avtoportretov in drugih del že našli na hrbtnih straneh prejšnjih slikarjevih platen iz obdobja Nuenen.

Strokovnjaki domnevajo, da je van Gogh avtoportret na hrbtni strani naslikal kasneje, potem ko se je preselil v Pariz, kar je bil ključni trenutek njegove kariere, in je bil izpostavljen delu francoskih impresionistov.

Po oceni strokovnjakov kaže, da je slika Glava kmečke žene bolj “dodelana” kot avtoportret na drugi strani. V preteklosti je Glava kmečke žene večkrat zamenjala lastnika. Leta 1923 jo je kupila Evelyn St Croix Fleming, katere sin Ian je kasneje ustvaril lik vohuna Jamesa Bonda. Na Škotsko je prišla leta 1951, ko je postala del zbirke Alexandra in Rosalind Maitland. Ta sta jo kasneje podarila Škotskim narodnim galerijam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!