V tekmovalnem programu filmskega festivala v Sarajevu tudi trije slovenski filmi

Kultura 22. Jul 202209:49 > 09:54 0 komentarjev
sarajevski filmski festival
PROFIMEDIA

Sarajevski filmski festival bo letos potekal od 12. do 19. avgusta. V konkurenci za nagrado srce Sarajeva se bo potegovalo 51 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah: igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. V tekmovalnem programu 28. filmskega festivala v Sarajevu so skupno trije slovenski filmi.

V tekmovalni program osmih izbranih celovečernih igranih filmov se je uvrstil prvenec Jezdeca slovenskega režiserja Dominika Menceja, ki bo imel 15. avgusta na sarajevskem filmskem festivalu svetovno premiero. V tekmovalni program deset izbranih kratkih filmov sta se uvrstila dva slovenska filma: igrani kratki film Tako se je končalo poletje slovenskega scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina ter animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr., so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Oba omenjena filma bosta imela svetovno premiero že v tekmovalnih programih letošnjega 75. filmskega festivala v Locarnu v Švici, ki bo od 3. do 13. avgusta, na sarajevskem filmskem festivalu pa regionalno 18. avgusta.

Film Jezdeca se dogaja leta 1999, ko najboljša prijatelja svoji motorni kolesi predelata v stilu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Na poti se jima pridružita mlada ženska s skrivnostno preteklostjo in stari motorist, ki je iskal ljubezen po vsem svetu, a je še ni našel. A pot je izdajalska: ob nenadni smrti sopotnika je na kocki njihovo prijateljstvo, bolečina pa tako neznosna, da mora biti nekdo kriv.

“V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo z vzorci, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi,” je o svojem filmu povedal režiser Mencej.

Scenarij za film sta napisala režiser in Boris Grgurović. V filmu igrajo Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Štucin, montažer Andrej Nagode, scenografka je Iva Rodić, oblikovalka maske Tatjana Lipanović, kostumografka Katarina Zaninović, skladatelj Luca Ciut, oblikovalec zvoka je Samo Jurca. Film je nastal v produkciji Staragare ter sodelovanju koprodukcijskih hiš Antitalent (Hrvaška), Sense production (Srbija), Transmedia (Italija), Novi film (Bosna in Hercegovina) ter NuFrame (Slovenija).

Film so poleg SFC sofinancirali: Studio Viba Film, RTV Slovenija, Hrvaški avdio-vizualni center, Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Re-Act, Filmski center Srbija, Fundacija za kinematografijo kantona Sarajevo in Avdiovizualni sklad Furlanije – Julijske krajine.

stoli gledališče sarajevski filmski festival
PROFIMEDIA

V igranem kratkem filmu Tako se je končalo poletje pa režiser Ivanišin pripoveduje zgodbo ob koncu poletja, ko v zraku potekajo priprave na letalski miting, moški in ženska gresta k vodi. A prihod legendarnega akrobatskega pilota zanju ne bo glavni dogodek dneva. V filmu nastopajo Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec in Jernej Jerovšek. Direktor fotografije je Gregor Božič, montažerja sta Matic Drakulić in Uja Irgolič, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Koproducenti filma so še Focus Fox in Staragara IT. Film je nastal tudi v sodelovanju z Viba filmom ter finančno podporo Mestne občine Maribor in SFC.

Animirani film O denarju in sreči je srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija. Zgodbo za film je napisala Ana Nedeljković, ki je poleg Leona Vidmarja in Nikole Majdaka Jr. tudi animatorka filma. Direktor fotografije je Nikola Majdak Jr., glasbo je napisal Dušan Petrović, oblikovalec zvoka je Julij Zornik.

Hrčki živijo in dostojanstveno delajo v Hrčeklandiji, popolni državi s popolnim gospodarstvom. BDP neprestano raste, nezaposlenost ne obstaja, 100 odstotkov prebivalcev se izjavlja za srečne. A seveda kot vsak poskus nasilne ureditve popolne družbe ima tudi svet hrčkov svojo temno plat, ki jo postopoma odkrivamo skozi film. Glavni producent filma je srbska produkcijska hiša Baš Čelik, slovenska koproducentka je Tina Smrekar iz produkcijske hiše Finta Film, slovaški koproducent je BFilm. Film je sofinanciral SFC.

Skupno se je na letošnji sarajevski filmski festival prijavilo 709 filmov, od tega 160 celovečernih igranih, 211 dokumentarnih, 240 kratkih in 140 študentskih. Častno srce Sarajeva letos prejmejo ameriški režiser in scenarist Paul Joseph Schrader, ukrajinski režiser Sergej Loznica, ki mu bodo posvetili tudi retrospektivo, in švedski režiser Ruben Östlund.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!