Več kot milijon dolarjev za psihedelično kitaro, ki ustvarja “ženske tone”

Kultura 17. Nov 202310:02 0 komentarjev
Kitara Erica Claptona
Kitara Erica Claptona (Foto: PROFIMEDIA)

Kitaro, na katero je britanski roker Eric Clapton nekoč igral v skupini Cream, so prodali za skoraj 1,3 milijona dolarjev. Tako je Claptonova psihedelična kitara dosegla najvišjo ceno na četrtkovi dražbi hiše Julien's Auctions z naslovom Worn And Torn, ki je ponujala instrumente in druge predmete rock'n'rolla, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Obenem je električna kitara Gibson SG iz leta 1964 postala tudi najdražja Claptonova kitara, ki je bila kdajkoli prodana na dražbi, so sporočili iz avkcijske hiše.

Kot so spomnili pri dpa, je bila kitara poimenovana Clapton’s Fool guitar (Claptonova nora kitara), saj je poslikana s psihedeličnimi podobami, ki sta jih ustvarila Marijke Koger in Simon Posthuma, ustanovna člana nizozemskega umetniškega kolektiva, ki je postal znan kot The Fool.

Kolektiv je pozneje sodeloval tudi z vrsto drugih glasbenikov, med drugim je oblikoval kostume, ki so jih nosili Beatli med predvajanjem skladbe All You Need Is Love in v filmu Magical Mystery Tour iz leta 1967.

Kitara Erica Claptona
Kitara Erica Claptona (Foto: PROFIMEDIA)

Clapton naj bi kitaro prejel od Beatla Georgea Harrisona, potem ko je skupina Cream leta 1966 izdala album Fresh Cream. Mnogi trdijo, da je bila Claptonov glavni instrument za razvoj t. i. ženskega tona, ki se je zapisal kot prepoznaven zvok v zgodovini rocka, so pojasnili v avkcijski hiši.

Na dražbi so prodali tudi nekaj drugih predmetov slavnih britanskih glasbenikov, med drugim za 5200 dolarjev modro-bel jopič Eltona Johna, ki ga je nosil v videospotu za skladbo Passengers iz leta 1984.

Za 227.500 dolarjev pa so prodali originalni športni avto Chevrolet Corvette Stingray iz leta 1966, ki ga je imel v zasebni lasti kitarist skupine Guns N’ Roses Slash.

Avkcijska hiša Julien’s Auctions, ki praznuje 20 let, nadaljuje s prodajami predmetov rock’n’rolla. Med drugim napoveduje prodajo kitare, na katero je igral Kurt Cobain na svojem zadnjem nastopu Nirvane v Münchnu marca 1994. Za modro električno kitaro Fender Mustang si obetajo iztržiti do dva milijona dolarjev, še piše dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!