Velika nagrada za scenografijo predstavi Čriček in temačni občutek

Kultura 06. Sep 202219:19 0 komentarjev
Kino
PROFIMEDIA

Predstava Čriček in temačni občutek Toona Tellegena, ki je v pretekli sezoni nastala v produkciji SNG Nova Gorica, je na Bienalu scenskega oblikovanja v Srbiji prejela veliko nagrado za scenografijo. Nagrado sta na podelitvi v Novem Sadu prevzeli režiserka Ivana Djilas in scenografinja Sara Slivnik.

Bienale scenskega oblikovanja sta zasnovala JUSTAT – OISTAT Jugoslovanski center in Muzej uporabne umetnosti v Beogradu leta 1997. Neprekinjeno je potekal do leta 2006, dokler ni letos po 15 letih znova zaživel v okviru Evropske prestolnice kulture 2022 v Novem Sadu. Na njem želijo izpostaviti tako gledališke kot produkcijske dogodke, ki imajo elemente odrske zasnove in ne sodijo v običajne tekmovalne kategorije.

Družinska glasbeno-vizualna predstava Čriček in temačni občutek je v naboru 12 izbranih predstav prejela veliko nagrado za scenografijo. Pripravila sta jo scenografinja Sara Slivnik in scenski slikar Vasja Kokalj. Videomaterial Vesne Krebs pride do izraza s chiaroscurom oblikovalca luči Igorja Remete in s kostumografijo Jelene Proković. Večplastno vizualno podobo dopolnjuje zvočna kulisa; Joži Šalej kot glasbenik in Murat kot foley umetnik in sinhronizator prispevata k podobi “premaknjenega” odrskega sveta. V utemeljitvi nagrade so zapisali, da režiserka Ivana Djilas s pomočjo dramaturga Marka Bratuša in koreografinje Maše Kagao Knez napolni ta dobro uglašen sistem s filigransko zgrajeno igro in osupljivo postdramsko fakturo.

Ivana Djilas je z ekipo sodelavcev na novogoriškem odru postavila že več uspešnih uprizoritev. O njem so v utemeljitvi zapisali, da je “nenavadno” ozek in visok in da se je avtorska ekipa nagrajene predstave te arhitekturne naloge lotila odprto in komunikativno. “Namesto običajnega odrskega gibanja po horizontalni osi se vsa mizanscena igrivo vzpenja in spušča po vertikali in tako kaže visoko stopnjo ambientalne vpetosti v nespremenljive parametre igralnega prostora,” so še dodali.

Po mnenju žirije “v slavni nizozemski otroški knjigi režiserka in dramaturg prepoznavata znamenja časa in najdeta povsem preprosto, a polno strukturo, ki s svojim ostrim eksistencializmom enako uspešno komunicira z občinstvom vseh starosti”. Člani žirije so bili Radivoje Dinulović, Filip Jovanovski in Matko Botić.

Zgodba o temačnem občutku v čričkovi glavi je del cikla knjig nizozemskega avtorja Toona Tellegena, ki govorijo o življenju gozdnih živali. Na spletni strani Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica so zapisali, da je pisatelj zgodbe napisal v gozdu. V njih živali bralcu ponudijo neverjetno lepa, modra, nepretenciozna in inteligentna razmišljanja o smislu življenja, izhajajoč iz svojih posebnih okoliščin in duševnih stanj. “Čriček se sooča z občutkom depresije, Jež se bori s strahom pred obiski, Slon ima neustavljivo željo po plezanju na drevesa, Veverica je tako zaposlena z vsemi okrog sebe, da pozablja nase, vsevedni Mravljinec se sprašuje o smislu, Kresnička pa si samo želi, da bi enkrat zasijala,” so še napisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!