Katja Stergar po odstopu Rupla na čelo JAK kot v.d. direktorice

Kultura 17. Okt 202216:53 1 komentar
katja stergar
Žiga Živulović jr./BOBO

Po informaciji predsednika sveta Javne agencije za knjigo Orlanda Uršiča so za vršilko dolžnosti direktorice agencije po odstopu Dimitrija Rupla imenovali Katjo Stergar, je prvo poročalo spletno Delo.

Dosedanji direktor agencije Dimitrij Rupel je odstopil minulo sredo, potem ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko v intervjuju za STA povedala, da vodstvi Moderne galerije in Javne agencije za knjigo (JAK) ne uživata zaupanja ministrstva za kulturo. Rupel je v odprtem pismu očitke zavrnil in ocenil, da gre za politično obračunavanje.

Kulturna ministrica Vrečko je v odzivu na Ruplov odstop povedala, da ministrstvo za kulturo zelo skrbijo priprave na enega največjih projektov na področju kulture v naslednjem letu, Frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo Slovenija častna gostja. Vrečko se je z Ruplom v času, odkar zaseda ministrsko pozicijo, sestala dvakrat, a pri tem je poudarila, da so se že pred njenim prihodom na ministrstvo vršili pozivi zaskrbljenih strokovnjakov in splošne javnosti, ki so opozarjali na zamude pri pripravah.

Direktorja oz. direktorico javne agencije za knjigo imenuje vlada na predlog sveta JAK po izvedenem javnem natečaju. Katja Stergar je bila doslej zadolžena za mednarodno sodelovanje in koordinacijo projekta Bologna 2024. Da je svet zavoda agencije za knjigo za vršilko dolžnosti direktorice agencije imenoval Stergar, je na Twitterju potrdila tudi ministrica za kulturo Vrečko. Dodala je, da bodo na ministrstvu predlog poslali v potrjevanje na vladi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje