Dimitrij Rupel odstopil s čela Jaka, ministrico Vrečko skrbele zamude

Kultura 12. Okt 202209:06 > 14:23 16 komentarjev
Dimitrij Rupel
Srdjan Živulovič /BOBO

Dimitrij Rupel je odstopil z mesta direktorja Javne agencije za knjigo. V odprtem pismu, ki ga je naslovil na ministrico za kulturo Asto Vrečko, se je obregnil ob njene besede o nestrokovnih in za kulturo škodljivih potezah prejšnje vlade, med katerimi je omenila tudi njegovo imenovanje. Kulturna ministrica se je odzvala na Ruplovo odstopno izjavo, pojasnila, da so na ministrstvu sprejeli njegov odstop ter da razumejo, zakaj je do njega prišlo.

Javna agencija za knjigo (JAK) je znova brez direktorja. S položaja je namreč odstopil Dimitrij Rupel, ki ga je na mesto vršilca dolžnosti direktorja maja 2021 imenovala prejšnja vlada. Na tem mestu je zamenjal Renato Zamida, ki jo je prejšnja vlada razrešila, začasno pa jo je kot vršilec dolžnosti nadomestil Sebastjan Eržen. Rupel je bil imenovan v času, ko se Slovenija pripravlja, da bo država častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma leta 2023.

Ministrica Asta Vrečko je v intervjuju za STA povedala, da je bila ena od nestrokovnih potez prejšnjega ministra za kulturo Vaska Simonitija izbor direktorjev, ki niso bili imenovani na podlagi strokovnih kriterijev, kamor po njeni presoji sodi tudi Rupel. Ob tem je omenila, da je kurator programa slovenskega gostovanja v Frankfurtu Miha Kovač delo prevzel relativno nedavno in da svoje delo v danih okoliščinah opravlja zelo dobro, a da so problemi pri vodenju agencije.

Rupel je v odprtem večstranskem pismu ministrici Vrečko očitke zavrnil in poudaril, da je Kovač k projektu pristopil na njegovo povabilo. Ob tem je omenil program, ki bo spremljal veliki kulturni dogodek, od skupine Laibach z Alamutom do razstave o Prešernu.

Odzval se je tudi na očitke o zamudah pri pripravah. “Očitki o zamudah ne temeljijo na dejstvih: JAK se pripravlja na gostovanje v Frankfurtu na podlagi koledarja, ki so ga predlagali Nemci, in pri nobeni točki ne zaostaja. Treba je tudi vedeti, da so druge države za ključne priprave porabile manj kot leto dni, Gruzija osem mesecev, kar pomeni, da bi jim lahko uspelo v Frankfurtu tudi, če bi začeli priprave šele danes. Mi smo začeli prej zato, ker imamo na voljo manj ljudi. Do tega trenutka smo bili uspešni; če se bo uresničeval začrtani program, je mogoče na uspešnost računati tudi v prihodnje. Seveda bi bilo spreminjanje ali neizvajanje programa v tem trenutku tvegano, vendar ni nemogoče; kdor se ga bo lotil, bo sam nosil vse posledice za kvaliteto slovenskega častnega gostovanja na Frankfurtskem knjižnem sejmu,” je zapisal Rupel, ki ne želi pojasnjevati svojih strokovnih kompetenc.

“Ministričini očitki izvirajo iz ideoloških predsodkov”

“Ministrstvo za kulturo in svet Jaka sta me leta 2021 izbrala za direktorja na podlagi strokovnih referenc, pedagoških in znanstvenih izkušenj s področja sociologije kulture, primerjalne književnosti in mednarodnih odnosov, na podlagi obsežne bibliografije več kot 50 knjig in več kot tisoč člankov … Ministričini očitki so neumestni in žaljivi. Izvirajo iz ideoloških predsodkov, ki jih v kulturi ne bi smelo biti, najmanj pa na ravni ministra oziroma ministrice,” je zapisal.

“Aste Vrečko nevednost oziroma brezbrižnost ne rešujeta pred dokazljivo neresničnostjo njenih trditev in pred objektivno odgovornostjo zanje,” je med drugim zapisal Rupel. “Predsednik vlade Robert Golob je večkrat obljubil, da bo njegova vlada spoštljiva. Ministrica Vrečko govori o dialogu in strokovnosti. Toda lepe besede niso nič drugega kot lepe besede. Dogaja se, kar pove nemški pregovor: ob grdi igri kažejo nedolžen obraz,” je dodal in zapisal, da z odstopom izstopa iz “nelepe igre, ki se je po volitvah začela na ministrstvu za kulturo”.

Vrečko: Odslej bodo priprave potekale bolj intenzivno

Na odstopno izjavo Rupla se je odzvala tudi kulturna ministrica in dodala, da so na ministrstvu njegov odstop sprejeli. “Razumemo, zakaj je do njega prišlo,” je še pojasnila in dodala, da jih na ministrstvu zelo skrbijo priprave na “enega največjih projektov na področju kulture” tj. Frankfurtski knjižni sejem. Vrečko se je z Ruplom v času, odkar zaseda ministrsko pozicijo, sestala dvakrat, a pri tem je poudarila, da so se že pred njenim prihodom na ministrstvo vršili pozivi zaskrbljenih strokovnjakov in splošne javnosti, ki so opozarjali na zamude pri pripravah.

“Naslednje leto imamo izjemno zgodovinsko priložnost, da predstavimo našo kulturo in umetnost v najboljši luči,” je poudarila ministrica za kulturo in dodala, da so direktorju Javne agencije za knjigo v odstopu ponudili pomoč in podporo pri pripravah na projekte. Tudi s kuratorjem sejma Miho Kovačem in s svetom zavoda po besedah Vrečko konstruktivno sodelujejo, a se očitkom strokovne javnosti niso mogli ogniti. Kot je še dodala, so bile zamude očitne in s projektom “vse ni bilo v najlepšem redu”.

“Na ministrstvu si bomo prizadevali, da bodo priprave potekale nemoteno oziroma odslej bolj intenzivno,” je še poudarila kulturna ministrica. Dodala je, da je njihovo delo usmerjeno v prihodnost, a da so “na žalost” nekatere skrbi upravičene, saj Jak Slovenije ni pravočasno prijavil na knjižni sejem na Dunaju, torej se nismo uvrstili v program. Na takšne zamude pa morajo na ministrstvu za kulturo opozoriti in ustrezno reagirati.

“Vsi najini pogovori in vsa prizadevanja na ministrstvu za kulturo so bili izključno vsebinske in strokovne narave,” je še poudarila Vrečko, a dodala, da so bili že ob imenovanju Rupla na to pozicijo izdani različni pomisleki, ali je njegova strokovnost s področja knjige bila ustrezna. “V to se nismo spuščali, saj je bilo to opravljeno pred nami,” je še pojasnila ministrica za kulturo.

Kot je še pojasnila, mora o novem vodstvu sedaj odločati svet zavoda Javne agencije za knjigo, je pa izrazila prepričanje, da bo Jak novo vodstvo dobil v najkrajšem možnem času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje