Začenja se sezona letnega kina. Kaj si bo mogoče ogledati letos?

Kultura 09. Jun 202208:39 > 09:29 0 komentarjev
Kinodvor
Domen Pal/Kinodvor

Kinodvor začenja sezono filmskih projekcij na prostem, v atriju Slovenskih železnic bodo danes premierno predvajali prvenec Luzzo. Kinodvorišče bo delovalo do 10. julija, projekcije bodo vsak večer, kar nekaj filmov bo predvajanih premierno. Od 14. julija do 6. avgusta bodo Filmi pod zvezdami gostovali na Ljubljanskem gradu.

Ljubljanski Kinodvor bo danes odprl sezono filmskih projekcij na prostem. Začeli jo bodo z letnim kinom Kinodvorišče, kjer bodo v sodelovanju s festivalom Kino Otok premierno predvajali prvenec Luzzu malteško-ameriškega režiserja Alexa Camillerija. Film bo na ogled ob 21.30 v atriju Slovenskih železnic.

Luzzu sledi malemu človeku, ki skuša preživeti v razpetosti med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Malteški ribič Jesmark ostaja zvest tradicionalnemu ribolovu z lesenim čolnom luzzujem, ki se prenaša z očeta na sina. Vendar svet, ki ga je poznal, neizogibno izginja, so o vsebini zapisali v Kinodvoru. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče bo kot letni kino deloval do 10. julija, kjer bodo projekcije vsak večer ob 21.30. Do takrat bodo na letnem filmskem prizorišču premierno predvajali še nekaj filmov.

Prvi bo 15. junija na sporedu Pariz, 13. okrožje Jacquesa Audiarda o ljubezni, seksu in prijateljstvu v času družabnih omrežij, 29. junija si bo mogoče ogledati film Memoria tajskega režiserja Apichatponga Weerasethakula. V njem režiser skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na osebno in skupnostno popotovanje po Kolumbiji. Še ena premiera bo 1. julija, ko bodo predvajali dramo Sončni zaton Michela Franca s Timom Rothm in Charlotte Gainsbourg. Zgodba sledi premožni britanski družini na počitnicah v mehiškem Acapulcu in nenavadni odločitvi, zaradi katere privrejo na plan družinske napetosti.

Glasbena filma o bosanskem beguncu in kralju rumbe

V sodelovanju s festivalom Druga godba bosta v Kinodvorišču na ogled dva glasbena dokumentarca. Film Hir vi muv hir vi gruv, ki bo na sporedu 23. junija, je režiser Sergej Kreso opisal kot zelo osebno zgodbo, ki v marsičem zrcali njegovo življenje bosanskega begunca, ki je s pomočjo svoje umetnosti našel dom v novem okolju. V njem prikazuje Roberta Soka, ki je kot najstnik pobegnil iz vojne v Jugoslaviji, postal taksist v Berlinu, nato pa je kot didžej osvojil evropsko klubsko sceno.

Drugi glasbeni dokumentarec bo 30. junija posvečen kongovski rumbi v filmu Kralji rumbe Alana Braina.

Do izteka Kinodvorišča bosta na sporedu še filmska klasika Francoska zveza Williama Friedkina iz cikla Novi Hollywood v Kinodvoru ter premiera filma Lux Aeterna francoskega avtorja Gasparja Noeja.

Do konca poletja bo Kinodvor pripravil še tri sklope filmov na prostem. Od 14. julija do 6. avgusta bo gostoval na Ljubljanskem gradu s ciklom Film pod zvezdami, med 9. in 20. avgustom se bo vrnil v Kinodvorišče, med 22. in 25. avgustom pa bodo sledile brezplačne projekcije na Kongresnem trgu, piše v sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!