Zgodovinar odkril, kateri most stoji za slavno Mona Liso

Kultura 03. Maj 202319:03 0 komentarjev
Silvano Vinceti identificiral most na sliki Mona Lisa
PROFIMEDIA

Prebivalci italijanskega mesteca Laterina se lahko za nepričakovano slavo svojega kraja zahvalijo zgodovinarju Silvanu Vincetiju. Ta je namreč prepričan, da je našel most, naslikan v ozadju najslavnejšega portreta vseh časov – da Vincijeve Mona Lise. Po besedah italijanskega zgodovinarja naj bi bil most naslikan po podobi mosta z imenom Romito di Laterina, ki stoji v italijanski pokrajini Arezzo.

Zgodovinarja Silvana Vincetija je skrivnost, kateri most je ob desno ramo Mona Lise na znamenito oljno sliko postavil Leonardo da Vinci, vznemirjala vsaj tako močno, kot je živa razprava o identiteti naslikane ženske.

Po splošnem prepričanju naj bi bila ženska na sliki Lisa del Giocondo, Vinceti pa je prepričan, da mu je uspelo razvozlati še drugo pomembno skrivnost slike ime mostu, ki krasi slikovito ozadje.

V igri za laskavi naslov mostu na sliki Leonarda da Vincija sta se doslej zraven mostu Romita di Laterina potegovala še Ponte Buriano v bližini mesta Laterina in Ponte Bobbio v severnoitalijanskem mestu Piacenza.

Silvano Vinceti identificiral most na sliki Mona Lisa
PROFIMEDIA

Do danes, ko je most v Laterini vendarle doživel prepoznavnost, ki mu ga je, če gre verjeti Vincetiju, prinesel renesančni umetnik Leonardo da Vinci, ga je zob časa že pošteno načel. Most je danes namreč skoraj povsem uničen, saj na istem mestu stoji že vsaj od začetka 16. stoletja, ko ga je v ozadje znamenite oljne slike naslikal da Vinci.

Po besedah Silvana Vincetija pa je most veliko starejši. Zgodovinar je za BBC povedal, da gre za “etruščansko-rimski most, Romito”.

Most je popotnikom med kraji Arezzo, Fiesole in Firence občutno zmanjšal čas potovanja. Dokumenti družine Medičejcev, ki jih hranijo v državnem arhivu v Firencah, kažejo, da je bil most med letoma 1501 in 1503 “zelo prometen in delujoč”. V tem času pa naj bi se v okolici mostu mudil tudi da Vinci, ki je tukaj služboval in pri stricu duhovniku v kraju Fiesole tudi pogosto bival.

A kot je pojasnil Vinceti, je najbolj zgovorna podrobnost, ki si jo delita most na sliki in most Romita di Laterina, število lokov. Most na Leonardovi sliki ima štiri loke, ravno toliko, kot jih ima tudi Romito. Ponte Buriano se ponaša s šestimi loki, na Ponte Bobbio pa jih gre našteti še več, pravi zgodovinar.

Vinceti je zato izmeril širino med rečnimi bregovi reke Arno in na podlagi velikosti ohranjenega loka izračunal, da bi na tem odseku lahko stali natanko štirje loki take velikosti.

“Značilna oblika reke Arno na tem odseku ustreza Leonardovi upodobitvi pokrajine na znameniti sliki,” je še povedal za BBC.

Silvano Vinceti identificiral most na sliki Mona Lisa
PROFIMEDIA

Ker se je od mostu, ki se razteza čez reko Arno, do danes ohranil le en lok, si je moral Vinceti pri dokazovanju verodostojnosti mostu pomagati z zgodovinskimi dokumenti, posnetki drona in seveda primerjavo oljne slike s fotografijami območja v Arezzu.

Razkritje imena mostu, ki stoji za hrbtom slavne Mona Lise, ni prva ugotovitev italijanskega zgodovinarja Vincetija, ko govorimo o tej renesančni umetnini. Med drugim je Vinceti v preteklosti predstavil teorijo, da je da Vinci za obraz najslavnejše med portreti uporabil tako moški kot ženski model.

Silvano Vinceti identificiral most na sliki Mona Lisa
PROFIMEDIA

V bližnjem Burianu se z namigovanji na sorodnost z Mona Liso ponašajo že več let, kažipot za most namreč krasi plakat slavne slike.

“Prišlo bo do rivalstva, tudi mi bomo morali postaviti plakat,” se je ob novi teoriji pošalila županja Laterine Simona Neri, ki je ob Vincetijevem razkritju napovedala, da bo občina poskusila zaščititi, kar je še ostalo od mostu, za kar pa bo potrebovala finančna sredstva.

Po njenih besedah je teorija med nekaj več kot tri tisoč prebivalci kraja povzročila veliko razburjenja, še piše BBC. Županja ob tem upa, da bo trditev o povezavi s slovito Mona Liso v kraj pripeljala več turistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!