Žirija naredila prvi izbor za nagrade kresnik. Kateri romani so med njimi?

Kultura 23. Apr 202410:06 0 komentarjev
Delova nagrada Kresnik
Podelitev nagrad kresnik leta 2023 (Borut Živulović/BOBO)

Strokovna žirija je nominirala deset romanov, ki se bodo potegovali za Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta. Izbor še ni dokončen. Čez mesec dni bodo namreč v ožji izbor poslali finalno peterico, končno nagrado pa bodo podelili čez dva meseca na Rožniku.

Strokovna žirija za Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta je naredila prvi izbor nominirancev. Izbrala je deset del, od tega sedem romanov avtoric in tri romane avtorjev, ki so izšli pri petih založbah, danes poroča časnik.

V izboru so romani Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti (Litera), Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski (LUD Literatura), O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja (Goga), Kenozoik Blaža Kutina (Goga), Toxic Eve Mahkovic (Beletrina), Pričakovanja Anje Mugerli (Cankarjeva založba), Težka voda Pie Prezelj (Goga), Tri barve za eno smrt Janje Rakuš (Litera), Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk (Beletrina) in Gral Vlada Žabota (Beletrina).

V deseterico nominirancev za kresnika jih je uvrstila žirija, v kateri so Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič.

Kresnik 2023, jožica avbelj, lado kralj
Žiga Živulović jr./BOBO

Kot je ob tem povedal Bratož, dobrih knjig ni nikdar veliko, a na seznamu, na katerem je bilo 185 romanov z lansko letnico izida, je bilo precej odličnih naslovov. Izbrano deseterico je opisal kot skrajno različne knjige, ki jih druži “nespregledljiv literarni naboj, suverena literarna izvedba”.

“Tu so premišljena pogledovanja v preteklost, seciranje nenavadnih življenjskih zgodb zdajšnjosti, ekskluzivni uvidi v turbulentne, bizarne dogodke, ki jih zna priskrbeti le pisateljski pogled, pa tudi avtofikcijsko pisanje, ki na poseben način vidi le trojico jaz, tukaj in zdaj,” je povedal Bratož.

Nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta bodo 34. po vrsti podelili čez dva meseca na Rožniku. Finalno peterico, ki se bo potegovala za nagrado, bodo objavili 23. maja.

Lani je kresnika posthumno prejel Lado Kralj za roman Ne bom se več drsal na bajerju, v katerem tematizira življenje v medvojni ljubljanski Šiški.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!