Zlata palma v roke francoske režiserke

Kultura 27. Maj 202322:36 0 komentarjev
Justine Triet
PROFIMEDIA

Na filmskem festivalu v Cannesu je prestižno zlato palmo dobil film Anatomy of a Fall francoske režiserke Justine Triet. Ta je postala šele tretja ženska, ki je prejela glavno nagrado v Cannesu.

Na 76. filmskem festivalu v Cannesu je najprestižnejšo nagrado, zlato palmo, prejel film Anatomy of a Fall francoske režiserke Justine Triet. Veliko nagrado žirije – grand prix, ki je druga najpomembnejša nagrada, je prejel film The Zone of Interest v režiji Jonathana Glazerja. V konkurenci za nagrado je bilo letos 21 filmov.

Justine Triet je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa šele tretja ženska, ki je prejela glavno nagrado na filmskem festivalu v Cannesu.

V filmu Anatomy of a Fall je v vlogi vdove, obtožene umora svojega moža, zaigrala nemška igralka Sandra Hüller, ki je igrala tudi v filmu britanskega režiserja Jonathana Glazerja The Zone of Interest po romanu Martina Amisa; v slednjem je upodobila soprogo poveljnika Auschwitza.

Nagrado za najboljšo režijo je prejel v Vietnamu rojeni francoski režiser Tran Anh Hung za film The Pot-au-Feu. Nagrado žirije je prejel film Fallen Leaves finskega režiserja Akija Kaurismakija. Kultni finski režiser se je z njim sicer tokrat v Cannesu petič potegoval za zlato palmo.

Za scenarij je bil nagrajen Yuji Sakamoto za film Monster, ki ga je režiral japonski režiser Hirokazu Kore-eda. Nagrado za najboljšo igralko je prejela turška igralka Merve Dizdar. V filmu About Dry Grasses, ki ga je režiral turški režiser Nuri Bilge Ceylan, je zaigrala v vlogi učiteljice.

Nagrado za najboljšega igralca pa je prejel japonski igralec Koji Yakusho za film Perfect Days režiserja Wima Wendersa. Wenders je film posnel na Japonskem in v japonščini. Osredotočil se je na redkobesednega in malce asocialnega moškega v poznih srednjih letih, ki uživa v malih stvareh in gestah in je zadovoljen s službo čistilca tokijskih javnih stranišč.

Izbor filmov v glavnem tekmovalnem programu je tudi tudi tokrat ponujal stara in nova imena, je pa bilo letošnje leto bolj kot običajno naklonjeno režiserkam. Za zlato palmo se jih je s svojimi filmi tokrat potegovalo rekordnih sedem.

Častno zlato palmo pa je letos prejel Michael Douglas, in sicer kot priznanje za briljantno kariero in angažma v kinematografiji. Douglas je bil eden največjih filmskih zvezdnikov v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, nastopil je v trilerjih, kot sta Prvinski nagon in Usodna privlačnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!