Znan letošnji prejemnik nagrade častno srce Sarajeva

Kultura 24. Apr 202415:45 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Palestinski režiser Elia Suleiman bo prejel letošnje častno srce Sarajeva, ki ga podeljujejo na Sarajevskem filmskem festivalu. Nagradili ga bodo za izjemen doprinos k filmski umetnosti ter v sklopu programa Posvečeno prikazali še retrospektivo njegovih izbranih filmov. Festival bo v 30. izdaji potekal od 16. do 23. avgusta.

“V čast nam je, da lahko izrečemo priznanje avtorju in prijatelju sarajevskega festivala, ki z univerzalnim filmskim jezikom govori o osnovnih človeških vrednotah in čustvih: strahu in upanju, domu in domovini,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal direktor festivala Jovan Marjanović.

Režiser po njegovih besedah s prepoznavnim duhom, humorjem in globokim razumevanjem prikazuje kompleksnost našega bivanja ter osvetljuje absurde življenja z neprekosljivo jasnostjo in ganljivostjo.

Elia Suleiman prikazuje “duha in identiteto Palestine z edinstvenim avtorskim slogom”, je povedal Marjanović in ocenil, da v trenutno najtemnejših časih njegove domovine njegovo delo prispeva k razumevanju. Kot je še dodal, njegovo delo opominja na moč pripovedovanja zgodb, da spodbudi prepotreben dialog.

Elia Suleiman
Elia Suleiman (Foto: PROFIMEDIA)

Suleiman je bil gost Sarajevskega filmskega festivala leta 2019, ko so v programu Open Air prikazali njegov film It Must Be Heaven. Pred tem je v letih 2016 in 2013 predsedoval sarajevski festivalski žiriji. Trenutno je umetniški svetovalec Filmskega inštituta v Dohi.

Bil je član žirije še na drugih filmskih festivalih, vključno v Benetkah in Cannesu. V Benetkah je leta 1996 prejel nagrado za najboljši prvenec za igrani film Chronicle of a Disappearance. V Cannesu je leta 2002 osvojil nagrado žirije s filmom Divine Intervention in nato leta 2019 še posebno omembo žirije za film It Must Be Heaven.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!