Znani nominiranci nagrade knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec

Kultura 16. Nov 202119:33 0 komentarjev
knjižnica
Žiga Živulović jr./BOBO

Za nagrado za najboljši prvenec 37. slovenskega e-knjižnega sejma so letos nominirani Nina Medved za pesniško zbirko Drseči svet, Natalija Milovanović, prav tako za pesniško zbirko Samoumevno, Teja Močnik za kratkoprozno zbirko Kamni z Marsa ter Klemen Kordež za roman Hladna veriga. Ime nagrajenca bo znano na dan začetka knjižnega sejma.

Z Društva slovenskih pisateljev (DSP) so sporočili, da je o nominirancih za nagrado odločala žirija, ki ji je predsedovala Suzana Tratnik, kot člana pa sta v njej še Borut Gombač in Diana Pungeršič. Izbrali so dela treh avtoric in enega avtorja.

Nina Medved, zmagovalka Festivala mlade literature Urška 2019, je nominirana za pesniško zbirko z naslovom Drseči svet (JSKD-revija Mentor, 2020). O svoji zbirki je avtorica za Delo zapisala: “To je zelo intimna zbirka. Zato so tudi izbrisana vsa imena, vsi kraji, vsi določni pojmi, čas … V pesniškem kodu, kot ga ima, bi jo namreč preobremenili in jo naredili zasebno. Povzema trenutke, ki jih v takšni ali drugačni obliki doživlja vsak mlad človek. Premišljevanje, kje živeti, zdaj, ko je vse možno in vse odprto; dolžnost, da moraš oditi, ali dolžnost, da moraš ostati, ta odločitev se mi zdi zelo kompleksna, pomembna.”

Natalija Milovanović se za nagrado poteguje s pesniško zbirko Samoumevno, ki je letos izšla pri Centru za slovensko književnost. V najavi pogovora z njo v Mestni knjižnici Ljubljana piše, da je avtorica pričevalka in potomka prednikov abstraktnega porekla: “Od prednikov se uči strategij in načinov preživetja, kakor preberemo v njenih pesmih. Prostor mnogih dogodkov je jezik, v njem se zgodi marsikaj. In prav njemu avtorica posveča pozornost v štiridelnem prvencu Samoumevno.”

Kamni z Marsa (LUD Literatura, 2021) pa so kratkoprozni prvenec Teje Močnik. “Devet zgodb v zbirki se ukvarja z odnosi, ki se tkejo skozi čas in prostor, včasih zelo na tanko, s skorajda nevidno nitjo, včasih pa zelo boleče in skeleče. (…) To so zgodbe o srečanjih, ki se zgodijo samo enkrat, a nas zaznamujejo in določajo, pa o srečanjih, ki nas zasledujejo, čeprav si želimo, da bi se zgodila samo enkrat. Pa tudi o srečanjih, za katera smo mislili, da se ne bodo zgodila, a so se izkazala ravno za tisto, kar smo najbolj potrebovali,” so zapisali pri Literaturi.

Pri omenjeni založbi je lani izšel tudi roman Klemena Kordeža Hladna veriga. Pri LUD Literaturi so o knjigi zapisali: “Kordežev smeli prvenec z epskim zamahom in brez olepšav prikazuje fresko nekega časa – mogoče našega, mogoče vzporednega -, ki ga zaznamuje prevrednotenje vrednot. V umetnosti se prastari ideali mešajo z njeno instrumentalizacijo in sestopom v družbo, v družbi pa se reakcionarne težnje mešajo z grožnjo radikalne svobode.”

Ime nagrajenke ali nagrajence bo naznanjeno na dan začetka 37. Slovenskega knjižnega sejma, 22. novembra, pogovoru z dobitnikom oziroma dobitnico pa bo mogoče prisluhniti v oddaji Literarna matineja, ki bo 24. novembra na valovih Radia Slovenija, Tretji program – program Ars. Letošnji, 37. Slovenski knjižni sejem bo v virtualni obliki potekal med 22. novembrom in 5. decembrom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!