Znano je, kje bo v času prenove “živela” ljubljanska Drama

Kultura 15. Nov 202314:48 2 komentarja
SNG Drama Ljubljana
Foto :Žiga Živulovič jr./Bobo

Iz ljubljanske Drame so sporočili, da se bodo junija 2024 preselili na Litostrojsko cesto 56. Na nadomestni lokaciji bo gledališče delovalo vse do zaključka celovite prenove.

Prireditveni prostor L56 v Šiški na Litostrojski 56 bo od začetka gledališke sezone 2024/25 nov dom ljubljanske Drame.

V nadomestnem prostoru bodo vzpostavili novi dvorani za repertoar Velikega odra in Male drame, pa tudi vadbene odre, garderobe igralskega ansambla in druge prostore za delo zaposlenih.

Sredstva za delovanje Drame v nadomestnem prostoru so zagotovljena v okviru proračuna za izvedbo projekta celovite prenove SNG Drama Ljubljana, ki ga je vlada septembra lani uvrstila med državne investicijske projekte. “Z obnovo se ohranja kulturna dediščina, izboljšujejo se pogoji za gledališko ustvarjanje, obenem pa tudi pogoji dela za igralce in igralke ter ostale, ki delujejo v tem pomembnem slovenskem gledališču,” je ob tem dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Kolektiv se bo dokončno preselil na nadomestno lokacijo šele ob koncu sezone 2023/2024, a v gledališču že potekajo priprave za praznjenje starih prostorov. To morajo namreč končati pred začetkom restavracije spomeniško zaščitene stavbe ter pred rušenjem dotrajanih prizidkov in gradnjo nove stavbe.

“Ena glavnih skrbi je bila, kje bomo lahko v času prenove delovali, tako da nam je zdaj, ko je končno jasno, da se začasno selimo na Litostrojsko cesto, v prostore hale L56, zelo odleglo. Seveda so občutki mešani – na eni strani nostalgično poslavljanje od zgodovine in neštetih spominov, s katerimi je ta stavba prežeta, na drugi pa olajšanje in zadovoljstvo, saj se zavedamo, da bomo lahko po dolgo pričakovani prenovi ustvarjali v bistveno boljših pogojih,” je poudarila ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel.

Po načrtih naj bi Dramo prenovili do konca leta 2026, vrednost investicije je ocenjena na 58,5 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje