Minister: Nikogar ne silimo v cepljenje. Pravnica: To je obvezno cepljenje

Novice 17. Sep 202116:17 7 komentarjev

Kljub temu, da je minister za javno upravo Boštjan Koritinik danes večkrat poudaril, da "nikogar ne silijo v cepljenje", odvetnica Nataša Pirc Musar pravi, da vlada z novim odlokom dejansko uvaja obvezno cepljenje za zaposlene v državni upravi. Sindikati so napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

“Nikogar ne silimo k cepljenju ne predpisujemo obveznega cepljenja,” je danes ob napovedi, da za državne uslužbence od 1. oktobra ne bo več možnosti testiranja, večkrat poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Toda pravnica Nataša Pirc Musar pravi, da vlada z novim odlokom dejansko uvaja obvezno cepljenje.

To je po njenem mnenju neprimerno, saj bi morala vlada to občutljivo temo urediti v zakonu. “A odlok je, dokler je zakonit, treba spoštovati. In vlada se tega dobro zaveda,” pravi Pirc Musar. Več o njenem stališču glede vladanja z odloki, preberite v članku Pirc Musar: Odlok ni dovolj, potreben je zakon.

Zaposleni v državni upravi bodo od 1. oktobra morali izpolnjevati pogoj C oziroma P. “Želim, da v državni upravi pokažemo, da smo odgovorni in da si ne želimo kolapsa zdravstvenega sistema,” je povedal minister za javno upravo Koritnik. Tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, se bodo še naprej lahko samotestirali. Za ostale pa je Koritnik napovedal možnost dela od doma. Toda te ne bo mogoče uveljaviti na vseh delovnih mestih.

Minister je dodal, da računa, da bodo delodajalci organizirali delo tako, da odpuščanj zaradi neizpolnjevanja pogoja PC ne bo.

Pogoj PC bo (za zdaj) veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), gre za približno 30 tisoč zaposlenih. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar Jelko Kacin sta v prejšnjih dneh napovedala podobna pravila tudi za zaposlene v šolstvu, toda uradnih odgovorov glede tega vlada še ni podala.

Sindikati na ustavno sodišče

V Sindikatu državnih organov Slovenije napovedujejo, da se bodo obrnili na ustavno sodišče, enako naj bi storili tudi v sindikatih policistov in vojakov.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za STA pojasnil, da je nasprotovanje vladnemu odloku med državnimi uslužbenci veliko. Po grobih ocenah namreč med zaposlenimi v državni upravi ni cepljena niti polovica, najbolj pa jih bega vprašanje, ali bodo obdržali zaposlitev. Vsakemu uslužbencu, ki se ne bi želel cepiti, bi namreč najprej vročili opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, nato pa bi ga lahko odpustili.

Zaradi takšnih posledic ukrep, ki za državne uslužbence na nek način uvaja obvezno cepljenje, ne bi smel biti urejen v podzakonskem aktu, je prepričan Verk. Ob tem je spomnil na mnenja številnih pravnikov, da se obveznost cepljenja lahko določi le s spremembo zakona o nalezljivih boleznih. S tem se strinjajo tudi v sindikatu državnih organov, zato bodo vladni odlok izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedal Verk. Po njegovih informacijah podobno razmišljajo tudi v sindikatih, ki zastopajo vojake in policiste.

Za Verka je tudi pomenljivo, da bo pri več kot 170.000 javnih uslužbencih tak ukrep veljal le za zaposlene v državni upravi, ki jih je nekaj več kot 30.000, ne pa denimo v zdravstvu, ki je “bolj občutljiv segment”. Vlada je s tem v državnih uslužbencih vzbudila nezaupanje, da gre pri obveznem cepljenju za discipliniranje državnega uradništva, je še poudaril.

Sicer pa je po njegovem mnenju pri uveljavljanju ukrepov za preprečevanje širjenje koronavirusa že od vsega začetka težava v vladnem komuniciranju, ki ga ljudje sprejemajo z odporom. Opozoril je tudi na pomanjkanje socialnega dialoga, saj vlada socialnih partnerjev pri uvedbi ukrepov ne sprašuje za mnenje. “Če bi nas kje uslišali, vlada ne bi imela toliko težav, kot če zadeve sprejema na vrat na nos,” je kritičen Verk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje