V državni upravi od 1. oktobra le še pogoja P in C

Koronavirus 17. Sep 202109:38 > 12:50 8 komentarjev
PCT
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za zdravje, minister javno upravo in direktor NIJZ so na novinarski konferenci pojasnili najnovejše spremembe o izpolnjevanju pogoja PCT. Od 1. oktobra bosta za zaposlene v državni upravi veljala le pogoj P (preboleli) in C (cepljeni), torej brez T (testiranja). Prav tako pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati mlajšim od 15 let.

Potem ko je v sredo začel veljati vladni odlok, ki predvideva izpolnjevanje pogoja PCT za vse zaposlene, pa tudi za druge dejavnosti (izjema so živilske trgovine in drogerije, lekarne in nujni obisk zdravnika), je vlada na dopisni seji včeraj odločila še, da se za zaposlene v državni upravi ukinja pogoj T (testiranje).

V Sloveniji so v četrtek potrdili 1.143 novih okužb. Opravili so 6.528 testov PCR.

Spremembe izpolnjevanja pogoja PCT so na novinarski konferenci pojasnili minister za zdravje Janez Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pogoj PC v državni upravi od 1. oktobra

Zaposleni v državni upravi bodo od 1. oktobra morali izpolnjevati pogoj C (cepljenje) oziroma P (preboleli). “Želim, da v državni upravi pokažemo, da smo odgovorni in da si ne želimo kolapsa zdravstvenega sistema,” je povedal minister za javno upravo Koritnik in nadaljeval, da se bodo lahko samotestirali tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

Za izpolnjevanje pogoja bo zadoščal en odmerek cepiva, pri čemer bo moral zaposleni drugi odmerek prejeti do 1. novembra.

V državni upravi je skupaj zaposlenih približno 30.000 ljudi. V civilnem delu jih je 14.500: med njimi so zaposleni na ministrstvih, 3.500 Fursovih uslužbencev in 2.300 zaposlenih na upravnih enotah. Še 8.500 je zaposlenih v policiji, 6.500 v Slovenski vojski in nekaj manj kot tisoč v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (zapori).

“Nikogar ne silimo k cepljenju,” je minister Koritnik večkrat poudaril, enako kot tudi to, da je država kot delodajalec dolžna zagotoviti varne delovne pogoje. Kot je še povedal, računa, da bodo delodajalci organizirali delo tako, da odpuščanj zaradi neizpolnjevanja pogoja PC ne bo. Možna prilagoditev bo, denimo, delo od doma. Delodajalec bo po ministrovih besedah sicer lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

Pogoj PC bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor. Na novinarsko vprašanje, ali lahko pričakujemo razširitev ukrepa na celoten javni sektor, minister Koritnik ni podal točnega odgovora.

Cepilni centri bodo po urniku odprti tudi ta konec tedna, je sporočil minister Poklukar.

Mlajšim od 15 let pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati

“Pogoj CPT uvajamo zaradi resnosti epidemiološkega stanja,” je povedal minister za zdravje Poklukar in naštel izjeme, ki bodo veljale pri izpolnjevanju pogoja. Starostno mejo za izpolnjevanje pogoja PCT je vlada zvišala na 15 let – mlajšim od 15 let pogoja torej ne bo treba izpolnjevati.

Vlada je skupno predvidela več izjem pri izpolnjevanju PCT. Med izjeme je uvrstila osebe, ki so vključene v storitve vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ter osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, prvo triado osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, varstveno-delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

Pogoj PCT
Žiga Živulović jr./BOBO

Pogoja PCT prav tako ne bo treba izpolnjevati osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom, uporabnikom zdravstvenih storitev, ki se cepijo proti covidu-19 ali se testirajo na koronavirus, ter uporabnikom poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti.

Poleg tega omejitve ne veljajo za nujno oskrbo z osnovnimi dobrinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence, zaščite in reševanja, pri oskrbi na bencinskih servisih ter za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in državo zapustijo v 12 urah po prehodu meje.

Vlada je med izjeme uvrstila tudi humanitarna skladišča, centre za razdeljevanje hrane in druge kraje, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Minister Poklukar je k cepljenju eksplicitno pozval mlade ženske. Kot je poudaril, cepljenje proti covidu-19 ne vpliva na plodnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje