Necepljeni v državni upravi: delo od doma, opozorilo, možna tudi odpoved

Koronavirus 17. Sep 202114:44 > 21. Sep 2021 12:35 3 komentarji
zastave
Denis Sadiković/N1

Vlada je na dopisni seji odločila, da se za zaposlene v državni upravi ukinja možnost testiranja za izpolnjevanje pogoja PCT. Na delovnem mestu bodo lahko le tisti, ki so cepljeni ali so v zadnjega pol leta preboleli koronavirusno bolezen. Odgovarjamo na vprašanja, tudi o možnih rešitvah in ukrepih zoper tiste, ki se ne želijo cepiti.

Pripravili smo nabor vprašanj in odgovorov o novih pravilih za uslužbence državne uprave, za katere testiranje ne bo več štelo.

Od kdaj veljajo nova pravila?

Prvega oktobra mora biti uslužbenec cepljen z vsaj enim odmerkom, najkasneje prvega novembra pa polno cepljen.

Za koga veljajo?

Za 30 tisoč zaposlenih v državni upravi: to so zaposleni na ministrstvih, na Finančni upravi RS (Furs), upravnih enotah, v policiji in vojski ter na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (upravljalci zaporov).

Koliko ljudi v državni upravi izpolnjuje pogoj PC?

Za celotno državno upravo nimamo podatka, so nam pa sporočili, da:

  • v MNZ z organoma v sestavi pogoj PC izpolnjuje dobra polovica zaposlenih,
  • na MORS se je v organizaciji Vojaške zdravstvene enote cepila okrog polovica zaposlenih ministrstva z organi v sestavi, nimajo pa podatka o tistih, ki so se cepili preko svojih osebnih zdravnikov ali na druge organizirane načine ter koliko je prebolevnikov,
  • na UE Ljubljani pogoja PC ne izpolnjuje približno tretjina zaposlenih.

Kdaj bodo zaposleni dobili nadaljnja navodila?

Vlada je spremembo sprejela včeraj, javnosti jo je sporočila danes. Zdaj pa bodo delodajalci v državni upravi predvidoma pripravili obvestila za zaposlene z natančnejšimi pojasnili.

Na ministrstvu za obrambo, ki pokriva ministrstvo in organe v sestavi (tudi Slovensko vojsko ter Upravo za zaščito in reševanje), so nam povedali, da pripravljajo informacijo zaposlenim javnim uslužbencem o izvajanju odloka.

Tudi na policiji pravijo, da skupaj s strokovnimi službami MNZ preučujejo najboljše poti ureditev izpolnjevanja pogojev veljavnih odlokov.

Matej Tonin
Borut Živulovič/ BOBO

Pripravljamo informacijo zaposlenim javnim uslužbencem o izvajanju odloka, pravijo na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi Matej Tonin.

Kako bo delodajalec ukrepal, če se zaposleni ne želi cepiti?

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na novinarski konferenci dejal, da bo za take primere možna prilagoditev v obliki dela od doma. Kaj pa tam, kjer to ne gre ali pa morda zaposleni v to ne bo privolil?

V tem primeru bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja, je pojasnil Koritnik in dejal, da računa, da bodo delodajalci organizirali delo tako, da odpuščanj zaradi neizpolnjevanja pogoja PC ne bo.

Na ministrstvu za obrambo so nam dejali, da bodo upoštevali veljavno delovnopravno zakonodajo in da bodo ravnali enako kot na vseh drugih ministrstvih oziroma državnih organih.

Tudi na policiji natančnega odgovora še ni nimajo. “Stanje na tem področju se bo sprotno ocenjevalo, temu se bodo prilagajali tudi ukrepi ter iskale možne rešitve, med drugim možnost dela od doma in sicer na tistih delovnih mestih, kjer bo narava dela to omogočala.”

Ali lahko zaposlenega, ki se ne želi cepiti, odpustijo?

Pravnica Nataša Pirc Musar (na fotografiji spodaj) pravi, da je za tiste, ki niso preboleli ali cepljeni, prva možna rešitev delo od doma. “Če se to ne zgodi ali če to ni mogoče, sledi opozorilo. Če delavec pogoja kljub temu ne izpolni, ga lahko delodajalec krivdno odpusti.”

Kot smo pisali v članku o tem, kakšne možnosti ukrepanja ima delodajalec v primeru, ko se delavec ne želi testirati, pa se bodo tudi tukaj verjetno delodajalci srečali s pravno dilemo: ali je odlok zadostna pravna podlaga za krivdno odpoved.

Zakon namreč določa, da lahko delodajalec sproži postopek krivdne odpovedi delovnega razmerja zoper delavca, ki ne spoštuje ukrepov, namenjenih varnosti in zdravju, a mora delodajalec te ukrepe najprej določiti v izjavi o varnosti z oceno tveganja. Sestava te pa terja predhodno posvetovanje s sindikati, verjetno pa tudi sodelovanje s specialisti za medicino delo, kar podaljša postopek.

Mnenja pravnikov o potrebi po tej izjavi so različna, jasen odgovor bo verjetno dalo šele sodišče, če bo kdo krivdno odpuščen in bo šel v tožbo.

Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./BOBO

Ali lahko pričakujemo širitev te ureditve na celotni javni sektor (zdravstvo, šole, vrtci in podobno)?

Za zdaj ni uradnega predloga, po naših informacijah pa so v vladnih krogih tudi o tej možnosti že razpravljali. Minister Koritnik na današnji novinarski konferenci ni podal točnega odgovora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje