Na zavodu trdijo, da je Gale priznal ponarejanje listin

Novice 20. Maj 202113:22 > 26. Jul 2021 16:12
Ivan Gale
BOBO

Na zavodu za blagovne rezerve zatrjujejo, da je Ivan Gale v sodni obravnavi javno priznal ponarejanje uradnih poslovnih listin v obdobju, ko je vodil zavod.

Na zavodu za blagovne rezerve so prepričani, da je nekdanji uslužbenec zavoda za blagovne rezerve in žvižgač Ivan Gale v včerajšnjem sodnem postopku priznal ponarejanje poslovnih listin v času, ko je vodil zavod. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je po njihovem mnenju priznal tudi, da je v njihovem imenu prevzemal zaščitno opremo od dobaviteljev po preteku pogodbenih rokov. “Tako je zavestno kršil pogodbena določila in javno priznal, da je ves čas zavestno kršil zakonodajo. Sam je javno priznal, da je počel prav to, kar vseskozi očita drugim,” so zapisali v sporočilu.

Tako na zavodu navajajo, da je Gale kot predstavnik zavoda 16. aprila 2020 izdal ponarejeno poslovno listino, ki se nanaša na storitev, ki bi jo skladno s podpisano pogodbo moral plačati dobavitelj opreme.

“Zato glede tega Gale zavestno zavaja javnost, da gre zgolj za naročilnico. Dokazljivo dejstvo je, da je Gale sam sebe postavil na laž z izjavo v medijih po 16. aprilu 2020, ko je kot predstavnik zavoda jasno povedal, da mora stroške prevoza pokriti dobavitelj opreme,” so zapisali. Poudarjajo, da je Gale dal izjavo za medije po tem, ko je zraven pogodbe, podpisal še dodatno naročilnico za storitve, ki so že bile predmet pogodbe. “Zakaj je pred njegovo javno izjavo izdal naročilnico prav za storitve prevoza najbrž, ve le Gale sam,” so zapisali.

Zapisali so še, da je Gale na obravnavi, ki je bila odprta za javnost in zainteresirane medije, priznal, da se je vseskozi dogovarjal s pričami, ki jih je navedel tekom postopka. “Tako je sam jasno razkril njegov namen, da je preko dogovarjanja s pričami želel zmanipulirati postopek na sodišču,” so zapisali. Tudi na včerajšnji obravnavi, tako Zavod, je želel v sodni spis dodatno vlagati gradivo.

Gale: Takšne naročilnice je podpisoval tudi Rumpf

Gale sicer trdi, da se je direktor zavoda Toni Rumpf zavedal, da pri podpisovanju domnevno sporne naročilnice ne gre za kaznivo dejanje, ker je takšne naročilnice tudi sam podpisoval. Gale je namreč zaradi podpisa naročilnice za že dobavljeno blago izgubil službo, Rumpf pa je Galeta tudi ovadil.

Gale je zato napovedal, da bo v kratkem vložil še kazensko ovadbo zoper Rumpfa zaradi krive ovadbe. Zoper direktorja zavoda je Gale poleg tega doslej podal dve kazenski ovadbi, in sicer zaradi kaznivih dejanj šikaniranja ter kršitve temeljnih pravic delavcev.

Zavod je v Galetovem delu zaznal številne hujše kršitve, ki so imele znake kaznivih dejanj. Pravijo, da so skladno s tem dolžni ukrepati. “Ugotovljene so bile hujše kršitve zoper zlorabo bank, ponarejanja poslovnih listin in zlorabo uradnega položaja,” so našteli. Na podlagi ugotovljenih kršitev je zoper Galeta v teku več sodnih postopkov, so sporočili.