22 svetnikov z Liste Zorana Jankovića v tem mandatu ni zastavilo niti vprašanja

Slovenija 18. Jan 202218:29 > 19. Jan 2022 13:28
mol, mestni svet
Tina Kosec/BOBO

Inštitut Danes je nov dan je pripravil novo, občinsko različico spletnega orodja Parlameter, ki je bil prvotno namenjen analizi glasovanj in transkriptov nastopov posameznih poslancev, pa tudi spremljanju dela v parlamentu, sedaj pa ponuja vpogled v dogajanje za zaprtimi vrati Mestne občine Ljubljana. V prihodnjih mesecih prihaja tudi Parlameter občin Ajdovščina, Lendava in Hrastnik.

Kateri svetniki se sej mestnega sveta udeležujejo redno in kateri so pogosto odsotni? Koliko vprašanj oziroma pobud je posamezni svetnik naslovil na mestno upravo? Katere ključne besede so zaznamovale izbrano sejo ter kako so posamezni svetniki glasovali? Do vseh teh odgovorov se sedaj Ljubljančani lahko dokopljejo z nekaj kliki.

Inštitut Danes je nov dan je namreč razvil občinsko različico spletnega orodja Parlameter, ki zainteresiranim občankam in občanom, pa tudi drugi splošni javnosti, omogoča jasen vpogled v delovanje ljubljanskega mestnega sveta. Kot so pojasnili na inštitutu, tako prebivalcem prestolnice sedaj ni več treba pregledovati ogromne količine nestrukturiranih podatkov, da bi odkrili, kaj se v njihovi soseski ali četrtni skupnosti tudi dejansko dogaja.

Parlameter se z državnega seli tudi na lokalen nivo

“Orodje analizira, strukturira in vizualno prikaže številne podatke o delovanju Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, kot so na primer podatki o svetnikih, individualni rezultati posameznih glasovanj, prisotnost na sejah, število podanih vprašanj ali izrečenih besed in mnoge druge zanimivosti,” je pojasnil Nejc Horvat z inštituta Danes je nov dan in dodal, da orodje tako prinaša večji nadzor nad delovanjem občine in svetnikov.

Hkrati omogoča tudi iskanje specifičnih vsebin po transkriptih s pomočjo ključnih besed ter s tem spremljanje izbranih tematik, ki so posamezne uporabnike pomembne. Kot je še dodal Horvat, spletno orodje omogoča poenostavljen vpogled v procese sprejemanja odločitev na ravni občine, kar pa je v luči prihajajočih županskih volitev še posebej dobrodošlo.

V naslednjih mesecih si Parlameter na občinski ravni lahko obetajo tudi v občini Ajdovščina, Lendava in Hrastnik. Na inštitutu Danes je nov dan pa hkrati verjamejo, da se bo uporaba orodja, ki omogoča večjo transparentnost delovanja občinskih ali mestnih svetov, v prihodnje razširila tudi v druge slovenske občine.

Vzpostavitev Parlametra MOL je del projekta “Tvoja občina: odprta in transparentna lokalna uprava”, ki je sofinanciran iz Active Citizens Fund v Sloveniji in podprt s strani finančnega mehanizma EGP.

Največ vprašanj zastavil Stariha z Liste kolesarjev in pešcev

S pomočjo Parlametra se zlahka dokopljemo tudi do nekaj zanimivih statističnih podatkov. Tako lahko ugotovimo, da je trenutna sestava ljubljanskega mestnega sveta skorajda spolno uravnotežena, saj trenutno v najvišjem organu MOL svoje delo opravlja 23 žensk in 22 moških. Njihova povprečna starost je 56,9 let, najstarejša ljubljanska mestna svetnica Julka Žibert ima 84 let, kot tudi najstarejši svetnik Marjan Sedmak – oba včlanjena v Listo Zorana Jankoviča (LZL). Pa tudi oba najmlajša člana ljubljanskega mestnega sveta prihajata iz stranke ljubljanskega župana, in sicer 25-letni Grega Ciglar in 31-letna Emilija Mitrović Miloš.

Kar 31 od 45 svetnikov ima univerzitetno ali višjo izobrazbo. Kar 18 svetnikov pa se v tem mandatu na sejah mestnega sveta in sejah delovnih teles sestaja prvič, kar pomeni, da gre za relativno novo sestavo.

S pregledom profilov posameznih svetnic in svetnikov pa lahko preverite tudi, koliko vprašanj so postavili v izbranem mandatu. Tako lahko izveste, da je bil do sedaj najbolj aktiven Janez Stariha z Liste kolesarjev in pešcev, ki je zastavil kar 65 vprašanj, sledita pa mu Mojca Škrinjar iz svetniškega kluba SDS z 51 in Asta Vrečko iz svetniškega kluba Levica s 36 vprašanji.

Na drugi strani pa podatki kažejo, da kar 22 svetnic in svetnikov v tem mandatu ni zastavilo niti enega samega vprašanja. Vseh 22 ljubljanskih mestnih svetnikov, ki ni podalo nobene pobude, pa prihaja z Liste Zorana Jankovića.

Najbolj enotni svetniki z liste ljubljanskega župana

Če 22 svetnikov z Liste Zorana Jankovića ni zastavilo nobenega vprašanja, pa so v tem svetniškem klubu na podlagi izsledkov Parlametra med vsemi najbolj enotni. Poleg Janeza Starihe, ki je samostojni svetnik Liste kolesarjev in pešcev, je namreč tam neujemanje zgolj 10,37-odstotno.

Najbolj neenoten je Svetniški klub samostojnih svetnikov s 33,25 odstotka neujemanja, kar je pričakovano, saj gre za nepovezane svetnice in svetnike, sledi pa jim Slovenska demokratska stranka z 21,52 odstotka.

Parlameter Mestne občine Ljubljana ponuja celovit vpogled v glasovanja ljubljanskega mestnega sveta. V celotnem mandatu, ki se mu izteka zadnje, četrto leto, je bilo do sedaj opravljenih 855 glasovanj, a je v analizo trenutno vključenih le 811, saj občina glasovanj za 12. sejo ni objavila na svojem spletnem mestu niti jih ni posredovala inštitutu Danes je nov dan.

Od analiziranih 811 glasovanj jih je bilo sprejetih kar 768, izstopa pa podatek, da je bil med vsemi sprejetimi glasovanji le en amandma opozicije. Ostalih 43 amandmajev opozicije oziroma odborov, ki jih nadzoruje opozicija, je bilo zavrnjenih, še pišejo na inštitutu.