2,5 milijona evrov pomoči za obmejne občine zaradi stroškov nadzora državne meje

Slovenija 22. Feb 202217:12 0 komentarjev
Žica na meji s Hrvaško
Srdjan Živulović/BOBO

Državni zbor je z 58 glasovi za in sedmimi proti sprejel dopolnitev zakona o nadzoru državne meje. Ta obmejnim občinam prinaša 2,5 milijona evrov pomoči zaradi obremenjenosti s policijskim in vojaškim nadzorom meje. Hkrati za te občine določa tudi dodatno povračilo stroškov zaradi izrednih dogodkov, nastalih z nadzorom državne meje.

Med upravičene stroške bodo z dopolnitvijo zakona o nadzoru državne meje sodili stroški zaradi obnove in investicijskega vzdrževanja občinskih cest in javnih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi povečanega nadzora državne meje, stroški osvetlitve občinskih cest in javnih poti ter drugi stroški, ki nastanejo za povečanje varnosti občanov in so posledica povečanega nadzora državne meje.

Višino nastalih stroškov zaradi povečanega nadzora državne meje bodo morale občine izkazati z ustreznimi listinami in utemeljitvijo porabe. Zahtevek za povračilo dela stroškov bodo morale poslati ministrstvu za notranje zadeve najpozneje do 15. novembra tekočega leta.

Z dopolnitvijo zakona pa bodo obmejne občine upravičene do dodatnega povračila stroškov zaradi izrednih dogodkov, nastalih z nadzorom državne meje. Gre za dogodke, ki zaradi svoje narave narekujejo še intenzivnejše in množičnejše izvajanje aktivnosti za varovanje državne meje. Povzročijo pa tudi bistveno večjo prisotnost policije in drugih organov, kot so vojska in civilna zaščita.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je v ponedeljek v razpravi v imenu predlagatelja ob tem uvodoma še izpostavil, da je varnostna situacija v Evropi in na njenem obrobju negotova, zato je pričakovati, da se lahko pritiski na državno mejo začnejo v prihodnje tudi povečevati. Slovenija pa ima po njegovih besedah pri tem še posebno odgovornost, ker ne brani le slovenske meje, ampak tudi meje Evropske unije.

Opozicija z izjemo Levice zakonu ni nasprotovala

Po besedah Nataše Sukič iz Levice želi vlada s predlogom novele zakona ubiti dve muhi na en mah, ustvarjati prostor za širjenje protibegunske kampanje in podkupovati občine.

Medtem pa so podporo zakonu v predstavitvi stališč napovedali v koalicijskih SDS, NSi in Konkretno. Ob tem so izpostavljali, da so migracije vse od leta 2015 postale stalnica, kar od policije zahteva učinkovito odzivanje, glede na dogajanje v neposredni in nekoliko oddaljeni okolici pa je pričakovati, da se bodo pritiski na mejo nadaljevali.

Podporo zakonu so napovedali tudi v SD in DeSUS. Poslanka SD Meira Hot je ob tem še opozorila, da bi si morali pristojni v državi pogosteje ogledati obmejni pas in pregledati, v kakšnem stanju je. Poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar pa je ocenil, da gre za “gesto države, ki kaže na zavedanje pomena lokalne samouprave v sistemu državne oblasti”. Da zakonu ne bodo nasprotovali, so napovedali v LMŠ in SAB, ob tem pa izrazili dvom v naključje, da tak zakon prihaja prav v času pred državnozborskimi volitvami.

V SNS pa so menili, da bi bilo treba vse stroške, ki jih je imela Slovenija s tujci, v bilateralnih pogovorih zahtevati od držav izvora tujcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!