5 navad, ki lahko krajšajo življenje – in nanje morda ne gledate tako

Magazin 03. Feb 202308:00
Ženska na stranišču
Profimedia

Vemo, da so slabe navade, kot sta kajenje in čezmerno pitje alkoholnih pijač, dejavniki tveganja, ki lahko bistveno skrajšajo življenjsko dobo. Vendar lahko tudi druga vedenja prispevajo k prezgodnji smrti.

Odlašanje, ugajanje, zadrževanje, negativnost in sedeči način življenja, vse to lahko prispeva k razvoju bolezni, kot je rak, je za spletno stran ETNT povedala Toni Mitchell, družinska zdravnica.

Kako lahko tako vedenje in osebne odločitve vplivajo na dolgoživost?

Odlašanje

“Od slabih ocen do izgubljenih priložnosti, odlaganje nalog lahko resno vpliva na naša življenja,” razloži dr. Mitchell. Odlašanje pa je lahko tudi vprašanje življenja in smrti.

Številni odlašajo, da bi se izognili soočenju z nečim neprijetnim, težkim ali celo strašljivim, pravijo raziskovalci. Večinoma je odlašanje neškodljivo, ko pa gre za vaše zdravje, ima lahko nevarne posledice. Pri osebah, ki nimajo rednih pregledov, je tveganje za (pre)pozno diagnozo precej večja. Še posebej tistim z večjim tveganjam za razvoj raka lahko redni pregledi rešijo življeje, opozarjajo v študiji.

Poskušati vedno ugajati

“Medtem ko lahko številni dejavniki prispevajo k bolezni, kot je rak, je eden pogosto spregledan – to, da vedno poskušaš vsem ugajati.”

Tisti, ki poskušajo vsem ugajati, pogosteje podležejo pritisku, zaradi česar lahko razvijejo navade, ki povečajo tveganje za rakava obolenja – to vključuje denimo kajenje ali pitje alkohola. Posamezniki, ki poskušajo ugajati, prav tako radi svoje potrebe postavljajo na stranski tir, kar vodi v slabe odločitve.

Biti v zadregi, ko morate na javnem stranišču opraviti veliko potrebo

Ta zadrega oziroma strah posameznika prisili v zadrževanje in hkrati lahko oseba razvije tudi druge slabe navade, opozori zdravnica. Kar morda ne bo neposredno povečalo tveganja za raka, vendar se lahko pojavijo težave z zaprtjem in druge prebavne težave. Toda če to težavo združite z nezdravo prehrano in nekaterimi drugimi faktorji, se dejavniki tveganja lahko povečajo.

Za zdravje in dobro počutje je izredno pomembno redno odvajanje vode in blata. Hkrati moramo poskrbeti tudi za zdravo prehrano, bogato z vlakninami, saj lahko ta zmanjša tveganje.

Negativnost

Po besedah dr. Mitchell se negativne misli in občutki razmnožujejo kot rakave celice.

“Študije so pokazale, da je pri ljudeh s pozitivnim odnosom manj verjetno, da bodo zboleli. Bolniki z rakom, ki ohranijo pozitiven pogled, pa se bodo bolj verjetno dobro odzvali na zdravljenje.”

Za to povezavo obstaja več možnih razlag: pozitivno razmišljanje lahko pomaga okrepiti imunski sistem, pozitiven odnos lahko vodi do bolj zdravih navad, študije pa so pokazale tudi, da ljudje s pozitivnim pogledom običajno živijo dlje od tistih, ki so pesimistični.

“Zato je bistveno, da preverimo svoj odnos in se obkrožimo z ljudmi, ki se ne bojijo povedati resnice,” še doda dr. Mitchell.

Sedenje

“Sedeči življenjski slog lahko pomembno vpliva na pričakovano življenjsko dobo.” Kot kažejo študije, se ta lahko močno skrajša.

Za to obstaja več razlogov:

  • Sedeči življenjski slog vodi v debelost in povzroči druge zdravstvene težave, kot so bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen.
  • Fizična aktivnost pomaga ohranjati pravilno delovanje telesa. Pomaga ohranjati močne kosti in tudi zmanjša raven stresa.
  • Vadba tudi dokazano krepi kognitivne funkcije in ščiti pred boleznimi, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Vse to so dobri razlogi, da v svojo dnevno rutino vključite kakršnokoli obliko vadbe. “Celo zmerna telesna aktivnost lahko pomembno vpliva na življenje.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.