Afera Dars: kriminalisti zasegli papirje in datoteke, danes jih že pregledujejo

Slovenija 24. Apr 202415:40 > 21:36 4 komentarji
dars
Foto: Bor Slana/Bobo

Potem ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada včeraj zaključili hišne preiskave, danes nadaljujejo delo in že pregledujejo zasežene podatke.

Potem ko je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) včeraj izvedel hišne preiskave v 23 stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorih, danes kriminalisti že pregledujejo zasežene podatke.

Kot smo poročali, NPU preiskuje kazniva dejanja zlorabe položaja ter nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Kriminalisti so bili včeraj na Darsu in kranjski občini ter na domačih naslovih nekdanjega predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka in Roka Snežiča, ki sta po neuradnih informacijah N1 med osumljenimi. Trenutno je osumljenih šest fizičnih oseb, ena od njih naj bi na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti več kot 16 milijonov evrov.

Po neuradnih informacijah POP TV so ostali osumljeni Samo Feštajn iz Avtovleke Žonta, ki naj bi Snežiču dal podkupnino. Med osumljenimi naj bi bil po poročanju medija tudi nekdanji direktor za področje vzdrževanja v Darsu Damijan Jaklin – oba s Hajdinjakom sta vidna člana NSi. Poleg njiju naj bi bila na seznamu osumljenih tudi Gašper Bedenčič, ki naj bi v imenu Darsa za NSi podkupnino zahteval od direktorja Autocommerce, ter celjski cenilec Izidor Salobir, ki naj bi bil vpleten v sporno prodajo zemljišča Primskovo.

NPU danes nadaljuje kriminalistično preiskavo s pregledom zaseženih podatkov. Včeraj so zaključili z vsemi načrtovanimi hišnimi preiskavami stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju policijskih uprav Murska Sobota, Celje, Maribor, Ljubljana, Kranj in Novo mesto, so sporočili s policije. “Na hišnih preiskavah so preiskovalci zasegli listinsko dokumentacijo, elektronske podatke in elektronske naprave. Preiskovalci danes nadaljujejo kriminalistično preiskavo, in sicer že pregledujejo zasežene podatke, zbirajo obvestila in izvajajo druge nujne operativne aktivnosti,” so zapisali.

Valentin Hajdinjak je sinoči za TVS potrdil, da so ga obiskali kriminalisti, ki jim je predal vse podatke in dokumentacijo ter tudi mobilni telefon. Dejal je, da iz odredbe, ki jo je videl, izhaja, da je osumljen le v primeru prodaje zemljišča na Primskovem, in sicer zlorabe položaja pri pridobitvi premoženjske koristi, medtem ko ga pri drugih zadevah ne obravnavajo kot osumljenca. “Ne vem, kaj so kriminalisti iskali na drugih lokacijah, prepričan pa sem, da se bo izkazalo, da je bilo to, kar smo počeli, ko sem bil na čelu Darsa, prav in zakonito,” je še dejal.

V primeru 1,3 hektara velikega zemljišča ob gorenjski avtocesti, ki ga je občina lani jeseni kupila od Darsa, je POP TV neuradno pridobil odredbo za preiskavo. Poročali so, da naj bi direktor kranjske komunale Matjaž Berčon od direktorja podjetja Avto Krka Jožeta Verstovška zahteval 80 tisoč evrov za stranko NSi v zameno za možnost odkupa. Po poročanju medija je domnevne nepravilnosti prijavil član uprave Darsa Andrej Ribič, ki je skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Valentinom Hajdinjakom podpisan pod kupoprodajno pogodbo. Avto Krka sicer na koncu na javni dražbi ni bila uspešna. Zemljišče je dobila občina Kranj, ki je uveljavila predkupno pravico.

#related-news_1

Po poročanju POP TV so kriminalisti opravili preiskave še pri nekdanjem predsedniku uprave družbe 2TDK in nekdanjem nadzorniku Darsa Pavlu Hevki ter nekdanjem infrastrukturnem ministru Petru Gašperšiču. Po poročanju medija so kriminalisti pri njih iskali le dokaze in niso med osumljenimi.

Več o verjetnih razlogih za preiskave preberite v tem članku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje