Hišne preiskave: NPU na Darsu, kranjski občini, pri Hajdinjaku in Snežiču

Slovenija 23. Apr 202409:26 > 14:08 9 komentarjev

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) opravlja hišne preiskave na Darsu, je prvi poročal spletni portal 24ur.com. Šlo naj bi za preiskavo sumov nepravilnosti, zaradi katerih je moral s čela državne družbe za avtoceste oditi prejšnji predsednik uprave Valentin Hajdinjak. Kriminalisti so tudi na Mestni občini Kranj, saj preiskujejo nakup zemljišča, ki ga je občina kupila od Darsa.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) opravlja hišne preiskave na Darsu, je prvi poročal spletni portal 24ur.com. Preiskujejo kazniva dejanja zlorabe položaja ter nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Osumljenih je šest fizičnih oseb, po neuradnih informacijah N1 sta med njimi tudi nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in Rok Snežič.

“Dars aktivno sodeluje pri preiskavi, s katero je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo in druge podatke bomo uradu izročili skladno z odredbo sodišča. Dars bo tudi naprej, če bo treba, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave ne moremo komentirati, saj je v pristojnosti komuniciranja preiskovalnih organov,” so za N1 sporočili z Darsa.

Preiskave je komentiral tudi zdajšnji predsednik uprave Darsa David Skornšek, ki je potrdil, da so kriminalisti obiskali več lokacij Darsa. “Mi v teh preiskavah intenzivno sodelujemo. Te preiskave so posledica preteklih dogodkov. Bili so sumi nepravilnosti, ki se zdaj razčiščujejo,” je povedal Skornšek in dodal, da gre za preiskavo zadev iz lanskega leta. Poleg preiskave NPU imajo na Darsu tudi več notranjih revizij, je dodal predsednik uprave avtocestne družbe. Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Kriminalisti preiskujejo več različnih poslov. Zgodaj zjutraj so prišli na sedež Darsa na Dunajski cesti v Ljubljani, preiskava poteka tudi na avtocestni vzdrževalni bazi na Griču ter kranjski občini, na naslovu Hajdinjaka in davčnega svetovalca Roka Snežiča.

NPU je pozneje potrdil, da izvaja hišne preiskave v 23 stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorih. Preiskujejo kazniva dejanja zlorabe položaja ter nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Trenutno je osumljenih šest fizičnih oseb, ena od njih naj bi na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti več kot 16 milijonov evrov. Po neuradnih informacijah N1 sta med osumljenimi tudi nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in  Rok Snežič.

Oddaja promet
Valentin Hajdinjak, nekdanji predsednik uprave Darsa in član NSi (Foto: Denis Sadiković/N1)

Kaj preiskujejo?

Na kranjski občini so se kriminalisti danes zglasili zaradi posla med občino in Darsom, izvedenega v lanskem letu. Občina je lani jeseni od Darsa kupila 1,3 hektara veliko zemljišče tik ob gorenjski avtocesti, v katastrski občini Primskovo.

Na občini, na čelu katere je župan Matjaž Rakovec, so za N1 poudarili, da v zadevi niso ne preiskovanec ne osumljenec. “Kriminalisti svoje delo opravljajo zelo korektno, strokovne službe mestne občine Kranj (MOK) pa z njimi ves čas sodelujejo. Posredovali smo dokumentacijo v zvezi z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj – vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke in ga je MOK jeseni leta 2023 odkupila od Darsa. Ker preiskava še poteka, vam več informacij ne moremo posredovati,” so nam sporočili s kranjske občine.

Preiskavo so potrdili tudi na kranjski policijski upravi, kjer so povedali, da so občino obiskali v zvezi “z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj – vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke”. Več informacij na policiji za zdaj ne izdajo.

Zemljišče bo uporabljala kranjska komunala, ki jo vodi Matjaž Berčon, član Nove Slovenije, iz katere prihaja tudi Hajdinjak. Kot je Berčon povedal za N1, na kranjski komunali ne poteka hišna preiskava, prav tako je zgolj naključje, da sta tako on kot nekdanji predsednik uprave Darsa Hajdinjak člana NSi in nakup zemljišča ni bil povezan s tem.

Kot je pojasnil Berčon, gorenjske občine že vsaj 20 let iščejo nov prostor za začasno skladiščenje in pretovor odpadkov, saj je ta trenutno v urbanem delu Kranja, kar je neprimerno. Zemljišče je kranjska občina kupila na dražbi, na kateri je Dars prodajal še več drugih zemljišč. MOK je imela za zemljišče predkupno pravico. Zemljišče ob avtocesti je bilo po besedah Berčona ugodno, lokacija pa primerna za tovrstno dejavnost, tako z vidika vplivov na okolje kot logistično, saj odpadke s prehodnega skladišča nato tovornjaki odpeljejo na njihov končni cilj.

Zemljišča sicer še niso začeli urejati za nov namen, saj mora občina najprej spremeniti prostorske akte.

Snežič: zoper Dars sem podal dve kazenski ovadbi

Spomnimo, pred pol leta je POP TV objavil pričevanje neimenovanega žvižgača, ki je trdil, da je podkupil davčnega svetovalca Roka Snežiča in si tako zagotovil posel z Darsom. Navedbe je podkrepil s posnetkom, v katerem Snežič prejema 5.000 evrov, skupno pa naj bi od žvižgača prejel 90.000 evrov podkupnin. Denar naj bi Snežič zbiral tudi za stranko SDS, ki je navedbe zavrnila. Očitke o podkupninah sta zavrnila tudi Snežič in takratni prvi mož Darsa Hajdinjak.

Komercialna televizija je razkrila tudi sum kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke. Na Darsu naj bi poskrbeli, da so si posel sami razdelili izbrani avtovlekarji. Kot so opozorili pravniki, je šlo za sum kartelnega dogovarjanja z Darsovim blagoslovom.

Snežič je za STA potrdil obisk štirih kriminalistov, ki so po njegovih besedah hišno preiskavo opravili v pol ure. Kot je prebral iz odredbe, so preiskave opravili pri njem, celotni upravi Darsa, nekdanjem generalnem direktorju policije Antonu Travnerju, ki je bil nato nekaj časa zaposlen v Darsu, nekdanjem direktorju za področje vzdrževanja v Darsu Damijanu Jaklinu ter pri žvižgaču, ki je zatrjeval, da mu je dal podkupnino. Slednji naj bi bil ovaden zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, Snežič pa zaradi prejemanja daril.

“Pred pol leta sem sam zoper Dars podal dve kazenski ovadbi zoper neznane storilce in sem vesel, da je policija končno začela delati na tem primeru,” je dejal. Zatrdil je, da ni nikoli sodeloval niti z Darsom niti s Hajdinjakom. “Zato sem podal ovadbi, da se razčisti to, da so me žaljivo obdolžili ter da me je nekdo neupravičeno snemal in prirejal v dogovoru z Darsom,” je povedal in dodal, da sam kot fizična oseba lahko sprejme darilo do 5000 evrov, ki ga ni dolžan prijaviti finančni upravi, saj je do tega zneska darilo neobdavčeno in ga lahko sprejmem od vsake fizične osebe.

Snežič je po lastnih navedbah s plakati po državi nagovarjal zainteresirane, da “odpira vrata”, a ne v družbi Dars d. d., temveč je bilo na plakatih napisano samo “Dars”. Pri tem gre po njegovih besedah za družbo iz Velike Britanije z blagovno znamko Dars, ki bo popravljala letalske motorje. Zatrdil je še, da na Darsu ni nikoli urejal ničesar, da ni bil v stiku s Hajdinjakom, ki ga ne pozna, ali v stiku s komerkoli drugim.

Rok Snežič
Rok Snežič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Poleg policije posle preiskujeta tudi komisija za preprečevanje korupcije in agencija za varstvo konkurence.

V kratkem se bo začela revizija

Na Darsu se bo v kratkem začela tudi revizija, ki jo je po medijskih razkritjih sumov korupcije zahteval edini delničar Darsa, Slovenski državni holding (SDH). Pod drobnogledom revizorjev bo 140 poslov iz obdobja med 1. januarjem 2019 in 31. decembrom 2023, kar presega mandat Valentina Hajdinjaka. Ta je namreč na čelo Darsa prišel sredi leta 2020, pred njim pa je podjetje štiri leta vodil Tomaž Vidic. SDH se je za petletno obdobje odločil, ker zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) omogoča izvedbo revizije za posle v zadnjih petih letih.

Podrobno je o tem poročal Forbes Slovenija. Za revizorja je bil na razpisu izbrano podjetje Ernst & Young, ki mora delo končati v štirih mesecih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje