Afriška prašičja kuga nevarno blizu Slovenije

Slovenija 14. Jul 202319:35 2 komentarja
Divji prašič
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem so v četrtek na območju občine Rakovica v Karlovški županiji, le 50 kilometrov od meje s Slovenijo, pri divjem prašiču potrdili afriško prašičjo kugo (APK). Zaradi približevanja APK Sloveniji se je v petek sestala tudi skupina strokovnjakov, da bi pripravila predlog območja z visokim tveganjem in ukrepov na tem območju.

Hrvaška je države članice EU in Evropsko komisijo v četrtek obvestila, da je pri povoženem divjem prašiču na območju občine Rakovica v Karlovški županiji potrdila prisotnost afriške prašičje kuge (APK). Primer je približno 50 kilometrov oddaljen od meje s Slovenijo, so sporočili z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Skupno je Hrvaška do sedaj prijavila 74 izbruhov APK, od tega dva pri divjih prašičih.

Zaradi približevanja APK Sloveniji se je v petek sestala tudi skupina veterinarjev, lovcev, biologov, epizootiologov in drugih strokovnjakov. Skupina je pripravila predlog območja z visokim tveganjem in ukrepov na tem območju, kot je denimo aktivno iskanje poginulih divjih prašičev. V ponedeljek se bo sestalo še Državno središče za nadzor bolezni, ki se bo seznanilo s predlogi in odločilo o območju in ukrepih.

UVHVVR zato znova poziva vse rejce prašičev, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, s katerimi se zmanjša tveganje za vnos bolezni v rejo. K upoštevanju ukrepov pozivajo tudi lovce in dodajajo, naj se ti izogibajo lovu na območjih, kjer je potrjena APK.

Vse, ki se vračajo iz držav, kjer je APK prisotna, na upravi opozarjajo, da s seboj ne prinašajo izdelkov in surovin, ki izvirajo iz prašičev, saj to predstavlja visoko tveganje za vnos bolezni, prav tako, da naj morebitne ostanke hrane, ki so jo prinesli s seboj, odložijo v le za to namenjene pokrite zabojnike, ne pa v naravo.

Afriška prašičja kuga (APK) je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. Za bolezen so značilne velike izgube, tako neposredne – smrt prašičev v okuženih obratih – kot tudi posredne, predvsem zaradi omejitev trgovanja in izvoza živali in izdelkov ter surovin, ki izvirajo od prašičev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje