Ahčin: Vloga predsednice računskega sodišča mi je pisana na kožo

Slovenija 28. Jun 202215:09 1 komentar
Jana Ahčin
Žiga Živulović jr./BOBO

Kandidatka za predsednico Računskega sodišča RS Jana Ahčin je za glavno vodilo na vrhu te inštitucije, če ji bo DZ podelil mandat za vodenje, naštela zagotavljanje neodvisnosti, objektivnosti in učinkovitosti. "Vloga mi je pisana na kožo in imam vizijo, kaj bi spremenila," je zagotovila v današnji javni predstavitvi.

Jana Ahčin je sedaj svetovalka predsednika računskega sodišča, ki ga po izteku mandata predsedniku Tomažu Veselu začasno vodi njegova prva namestnica Maja Bilbija. Med drugim je bila direktorica Finančne uprave RS, danes pa je povzela, da je na vodilnih delovnih mestih v javnem sektorju preživela več kot 20 let.

“Pri vseh vodstvenih nalogah sem stremela k temu, da sem optimizirala poslovne procese, zagotavljala večjo učinkovitost in izrabo danih virov ter skrbela, da sem z ljudmi delala tako, da bodo strokovni in motivirani za delo,” je dejala v javni predstavitvi, ki jo je v predsedniški palači pripravil predsednik republike Borut Pahor.

Ahčin je dejala, da se je kot svetovalka predsednika računskega sodišča dodobra seznanila z velikim številom nalog računskega sodišča. “Ocenjujem, da lahko z znanjem in izkušnjami doprinesem k še boljšemu delovanju računskega sodišča,” je dejala. Možnosti za izboljšanje vidi predvsem na revizijskem področju in na strani zakonodaje. Napovedala je, da bo njena prva pot v DZ in na ministrstvo za finance z namenom spremembe zakona o računskem sodišču, ki je z enim popravkom vmes star 20 let. “Zakon je precej tog in ne omogoča, da bi se posamezni procesi odvili hitreje. S spremembami bomo omogočili, da se postopki skrajšajo in so bolj učinkoviti. Z njimi bi razširili krog upravičencev, ki jih nadzira računsko sodišče, in to, da bi lahko pridobili podatke iz več virov kot danes,” je opisala.

Prevetrila bo tudi svetovalno vlogo računskega sodišča, ki v revizijah zavezancem poleg ukrepov izdaja priporočila ter pripravlja predloge za spremembe zakonodajnih rešitev. “Po zaključenih revizijah bi za ciljne uporabnike pripravila izobraževanje, na ta način pa bi zagotovili, da bi se delo v javnem sektorju še izboljšalo,” je opisala.

Jana Ahčin
Žiga Živulović jr./BOBO

Poleg Ahčin še trije kandidati

Po njenih besedah se v njenem mandatu postopki s predlogi zakonodajnih sprememb ne bodo končali. “To vlogo nameravam aktivirati, bolj pospešiti in bolj aktivno sodelovati z ministrstvi in poslanskimi skupinami v DZ,” je povedala. Z izobraževanjem, posvetovanjem in zakonodajnimi spremembami želi čim bolj prispevati k preglednost javnih financ, je dodala.

Ahčin ima tudi vizijo, kaj bi spremenila v organizaciji dela. Danes na računskem sodišču po njenih navedbah delajo zelo zavzeti in strokovni ljudje, pri čemer je omenila tako strokovne sodelavce kot tiste v podpornih službah. “Posebno pozornost nameravam nameniti izobraževanju in usposabljanju,” je navedla. “Prepričana sem, da bom s svojim delovanjem, znanjem, veščinami in energijo dosegla, da bodo rezultati računskega sodišča tudi v prihodnje doprinesli k izboljšanju preglednosti javne porabe v Sloveniji. Poskrbela bom zato, da bo računsko sodišče v skladu z ustavno določenim poslanstvom slovenski družbi zagotavljajo relevantne, strokovne, pravočasne in popolne informacije o poslovanju uporabnikov javnih sredstev ter s priporočili in ukrepi izboljševalo uporabo javnih sredstev,” je še dejala.

Pahor je ocenil, da Ahčin izpolnjuje strokovne kriterije, da ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije in da uživa potrebno podporo poslancev. Poleg nje so se sicer za funkcijo predsednika računskega sodišča prijavili še Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj. Dosedanjemu predsedniku računskega sodišča Veselu se je mandat iztekel s koncem maja, a ga je, ker državni zbor še ni imenoval njegovega naslednika, podaljšal do sredine junija. Vodenje računskega sodišča je do imenovanja novega predsednika, kot omenjeno, prevzela njegova dosedanja prva namestnica Maja Bilbija.

Ahčin je kot kandidatko za predsednico računskega sodišča že potrdila mandatno-volilna komisija DZ. O njej mora glasovati še DZ. Glasovanje je tajno, kandidatka pa bo izvoljena, če bo zanjo glasovala večina ali 46 poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje