Janša: Saga o zadevi Patria zaključena, ustavno sodišče zavrglo pritožbo

Slovenija 28. Jun 202212:48 > 12:51 7 komentarjev
Janša Matoz
Žiga Živulović jr./Bobo

Ustavno sodišče Republike Slovenije je razglasilo, da ima zaradi 31. člena Ustave pravnomočen sklep o ustavitvi postopka zaradi zastaranja (iz vidika zagotavljanja domnevne nedolžnosti) iz 27. člena Ustave enake pravne učinke kot oprostilna sodba. Po razglasitvi se je na Twitterju oglasil tudi Janez Janša, ki je zapisal, da je "po več kot 15 letih sage o Patrii slovenska karikatura pravne države končala zadevo z razglasitvijo nedolžnosti."

Kot je še na Twitterju zapisal nekdanji predsednik vlade Janez Janša, je ustavno sodišče po dolgem oklevanju zavrglo njihovo pritožbo zoper zastaranje in sporočilo, da ima njihova odločitev enake pravne posledice kot oprostilna sodba.

V odločitvi ustavnega sodišča je še zapisano, da “tako glede vsebine in posledic domnevne nedolžnosti na ustavni ravni ni razlik med oprostilno sodbo in sklepom o ustavitvi postopka”. Zapisali so še, da je bil postopek pred sodiščem ustavljen in se je končal brez obsodbe, zato “pritožnik velja za nedolžnega in nima pravnega interesa za odločitev o ustavni pritožbi”. Zaradi tega, ker pritožnik ni izkazal pravnega interesa za ustavno pritožbo, jo je senat Ustavnega sodišča zavrgel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje