Ajanović Hovnik: Spremembe zakona o vladi ne bodo prinesle višjih stroškov

Slovenija 24. Okt 202219:15 0 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Uroš Kokol/N1

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik poudarja, da organizacijske spremembe, predvidene v spremembah zakona o vladi, v kolikor mu državljani na referendumu 27. novembra ne bodo nasprotovali, ne bi pomenile povečanja stroškov. Na nova oziroma razdeljena ministrstva se bodo namreč razporedili obstoječi kadri, ki že sedaj delajo na teh področjih.

Kot je še pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, imamo že sedaj dve ministrstvi oziroma vladni službi, ki ju vodita ministra brez resorja. Dejansko bosta ta dva ministra postala ministra z resorjema; služba za digitalno preobrazbo bo postala ministrstvo za digitalno preobrazbo z nekaj dodatnimi pristojnostmi, služba za razvojno in evropsko kohezijsko politiko pa bo pa postala ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

Poleg tega je po njenih besedah sistemsko problematično, ko vladne službe, ki bi morale izvrševati strateške usmeritve iz zakona, v bistvu predlagajo zakonske rešitve. Kot taka je omenila službo za digitalno preobrazbo in urad za informacijsko varnost.

Sicer pa je po besedah Ajanović Hovnik dejstvo, da je Slovenija na neki način unikum v Evropi, kjer vlada svojo organiziranost opredeljuje z zakonom. V drugih evropskih državah je po njenih navedbah to običajno opredeljeno na ravni podzakonskih aktov, saj gre za organizacijski akt vsakokratne vlade, v katerem si vlada oz. koalicija na podlagi svojih prioritet, načina dela, strateških ciljev, ki si jih zada, pač opredeli, kako bo te cilje najlažje ali pa najbolj učinkovito dosegla.

Po besedah ministrice je dejstvo tudi, da zgolj krizna vlada, ki je nastopila po konstruktivni nezaupnici v letu 2013, ni spreminjala svoje organiziranosti, sicer so pa vse vlade doslej posegle po spremembah.

Tudi velikost ministrstev pomembna

Ministrica sicer pojasnjuje, da koalicijska pogodba določa med prioritetami razvoj, podnebni prehod, digitalizacijo, zdravje. Te prioritete so prepoznane tudi v sami organiziranosti, pri čemer je ključni cilj, da se vzpostavi učinkovita organizacijska struktura ministrstev, da so organizacijske strukture ministrstev dovolj fleksibilne in dovolj odzivne, da se lahko hitro odzivajo na potrebe. Po njenih besedah tudi sama velikost ministrstev ni nepomembna; večje, kot je ministrstvo, težje je obvladljivo.

Odločitev na referendumu bo povedala, ali bo zakon uveljavljen ali ne. Če bo, bodo s tistim dnem obstajala ministrstva, kot so predvidena s spremembo zakona, pravi ministrica. Že sedaj pa po njenih besedah poskušajo čim bolj delati na način, kot da spremembe že veljajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!