V več občinah bodo aktualni župani na volitvah brez protikandidatov

Slovenija 25. Okt 202211:22 > 15:201 komentar
samo pogorelc, ribnica, župan
Borut Živulović/Bobo

V občini Ribnica je kandidaturo za župana na skorajšnjih lokalnih volitvah vložil le aktualni župan Samo Pogorelc, ki ima na ta način nov mandat že zagotovljen. Tudi v Občini Mozirje se bo za župansko mesto potegoval le aktualni župan Ivan Suhoveršnik, ki pravi, da se je za svoj šesti mandat odločil zato, da uresniči velike projekte, ki so še v teku.

36-letni inženir gradbeništva Samo Pogorelc se je na čelo občine kot eden najmlajših županov zavihtel leta 2018, ko je z nekaj manj kot 74-odstotki glasov slavil že v prvem krogu, njegova lista pa je v občinskem svetu tudi osvojila prepričljivo večino. Podatek, da si ga ni upal izzvati nihče, pripisuje predvsem delu v zadnjih štirih letih in “dejstvom, ki so vidna na terenu, tako na naložbenem kot drugih področjih”.

Iz dosedanjega štiriletnega dela izpostavlja številne projekte, ki jim jih je uspelo izpeljati, in finančna sredstva, ki so jih pripeljali v občino. “Samo preko Lokalne akcijske skupine nam je uspelo pripeljati dobrih 400.000 nepovratnih sredstev, česar v preteklosti ni bilo. Podvojili smo sredstva, prejeta iz državnega proračuna in proračuna EU. V štirih letih smo počrpali za 15,5 milijona evrov,” je povedal. Kot enega od dosežkov je izpostavil, da mu je uspelo delovati povezovalno in da pri tem povezuje tudi ostale politične stranke. “Ni prostora za politiko, ampak je predvsem prostor za povezovanje za napredek,” je poudaril.

Ob tako rekoč že zagotovljenem novem mandatu je med glavnimi projekti za naslednja štiri leta izpostavil gradnjo Medgeneracijskega športnega kompleksa Ribnica, ki ga bo občina gradila na mestu propadajočega Ideal centra in naj bi bil končan leta 2024. Nameravajo tudi širiti industrijsko cono v Lepovčah ter zgraditi “kar nekaj vodovodov in kanalizacije”. “Skratka v Ribnici se bo zagotovo gradilo, na kar nakazuje že sam proračun za leto 2023, ki je rekorden,” je še dejal.

Pogorelc s svojo listo kandidira tudi na volitvah v občinski svet, kjer si želi, da bi dobil večino, s katero bi lažje izpeljal začrtane projekte. Poleg njegove liste je bilo sicer za volitve v ribniški občinski svet vloženih še šest list – liste SDS, SD, NSi in SLS, Neodvisna lista mladih Moja Ribnica ter Neodvisna lista Zlata ribica.

Tudi v Mozirju le en kandidat

Tudi aktualni župan Mozirja Ivan Suhoveršnik se na letošnjih lokalnih volitvah v boj za županski stolček podaja brez protikandidatov. Za vnovični, že šesti mandat se je odločil predvsem zato, da uresniči velike projekte, ki so še v teku, je povedal. Ocenil je, da so v aktualnem mandatu uspešno zaključili vse zastavljene naložbe.

Dejal je tudi, da so v ospredju novega županskega mandata širitev šole in vrtca, energetska sanacija šole in športne dvorane, širitev knjižnice Mozirje, ki pokriva celotno Zgornjo Savinjsko dolino, ureditev muzeja finomehanike, prav tako pa bi uredili tudi kolesarske povezave. “Vse to je že v izvajanju. Pred nami pa je še nekaj velikih projektov, in sicer obnova vodovodnega sistema Letošč, nov most čez Savinjo in novogradnja zdravstvenega doma v Nazarjah, ki je skupni projekt vseh občin Zgornje Savinjske doline,” je naštel.

Na letošnjih lokalnih volitvah kandidira kot nestrankarski kandidat ob podpori nekaterih strank in list. V občini Mozirje je svetniške kandidature sicer vložilo sedem list.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar