Alenka Jeraj: Smo v “ciljni ravnini” z zbiranjem podpisov za razpis referendumov

Slovenija 27. Sep 202214:01 8 komentarjev
Zbiranje podpisov SDS
N1

V SDS so z zbiranjem podpisov za razpis zakonodajnih referendumov o predlogu sprememb zakonov o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi v "ciljni ravnini", je danes dejala poslanka SDS Alenka Jeraj. Potrebnih 40.000 podpisov sicer po njenih besedah še niso zbrali, a računajo, da jim bo to uspelo do 5. oktobra, ko se izteče tok za zbiranje podpisov.

SDS je namreč s 1. septembrom začela zbiranje podpisov za razpis vseh treh omenjenih zakonodajnih referendumov, 35-dnevni rok, do katerega lahko zbirajo potrebnih 40.000 podpisov za vsakega izmed referendumov, pa se bo tako iztekel prihodnji teden.

Prepričani so, da jim bo do takrat tudi uspelo zbrati zadostno število podpisov.

Po izteku omenjenega 35-dnevnega roka ima sicer pobudnik referenduma sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v državni zbor. Če je ta popolna, ima nato še državni zbor sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Kdaj bi lahko ob zadostnem številu zbranih podpisov izvedli naštete referendume, sicer še vedno ni znano. V SDS ostajajo na stališču, da bi referendume izvedli sočasno s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami. Menijo namreč, da bi to bilo najcenejše tudi za državo, je danes poudarila Alenka Jeraj.

V koaliciji so medtem bolj naklonjeni temu, da bi vse morebitne referendume izpeljali v enem “referendumskem” dnevu, ki pa ne bi sovpadal z datumom katerih izmed volitev. “Bomo videli, kakšni bodo predlogi, ampak na ta način se vsaj za naš občutek koalicija trudi, da bi bila udeležba čim manjša, to pa ni namen referendumov niti demokracije,” je ob tem danes še ocenila Jeraj.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja sicer skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje