Ali bo letos še kaj pravega poletja?

Slovenija 01. Avg 202310:13 3 komentarji
Izola
PROFIMEDIA

Sredozemlje in južna Evropa se počasi ohlajata, zato naj bi avgust prinesel še kakšno daljše obdobje stabilnega vremena. Septembra in jeseni so možna daljša obdobja padavin, tudi poplave niso izključene.

Letošnje poletje so zaznamovale hude, ponekod tudi rušilne nevihte. Pravega vročega poletja, z izjemo nekaj dni, je bilo letos manj, kot smo vajeni. Koliko pravega poletja brez neviht pa še lahko pričakujemo do konca poletnih počitnic?

Kot pravi vremenoslovec z Agencije RS za okolje Anže Medved, so dolgoročne napovedi še zelo nezanesljive, saj je treba najprej videti, kako se bodo spreminjale vremenske razmere nad Evropo. Doda, da so bile doslej vremenske ujme predvsem stacionarne. Pojavljale so se večinoma nad Balkanom in južno Evropo, kjer je obsežno območje visokega zračnega tlaka z vročinskim valom, “nad severno Evropo pa je zelo hladen zrak, zato tudi so pogoste plohe in nevihte”, pojasni.

Pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na sredo bodo nad našimi kraji spet možna neurja z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno točo, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Oranžno opozorilo za vso državo velja od 18. ure.

Avgusta še kakšno daljše “poletno” obdobje

S prodori hladnega zraka, ki bodo počasi segali južneje, se bo nekoliko shladil tudi Balkan. “Zato zelo burnega vremenskega dogajanja z rušilnimi nevihtami, kot smo mu bili priča v zadnjem obdobju, verjetno ni več pričakovati. Še vedno pa se lahko pojavljajo kakšne močnejše nevihte,” predvideva Medved.

Meni, da avgusta še lahko pričakujemo daljše obdobje stabilnega poletnega vremena. Je pa za natančnejše napovedi še treba počakati, kako bodo vremenske fronte ohladile Balkan oziroma južno Evropo.

“Glavno gorivo za nestabilno vreme je bila zračna masa, ki je posledica zelo toplega Sredozemlja in Jadrana. Če se bo tu malo ohladilo, se bosta tudi intenziteta in pogostost neviht zmanjšali,” še pravi.

Jesen lahko prinese poplave

Se je pa pri nas že nekoliko ohladilo, prav tako se je začelo počasi ohlajati Sredozemlje. Pri tem gre za počasne ohladitve in ne drastične, saj se morje ohlaja bistveno počasneje kot ozračje.

Lahko pa po Medvedovih besedah pričakujemo mokro jesen. “Nad Sredozemljem običajno nastajajo cikloni, ker pa je Sredozemlje kar toplo, je možno, da bo jesen znova zelo deževna. Morda bomo imeli septembra daljše obdobje padavin, ki lahko povzročijo tudi poplave,” pojasni Medved, a poudari, da je toliko vnaprej zelo negotovo napovedovati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje